StoryEditor

Demokrati chcú, aby parlament odmietol konšpirácie a podporil vyšetrovateľov

18.08.2023, 13:03
Autor:
TASRTASR

Strana chce docieliť, aby parlament konštatoval, že žiaden prevrat sa nedeje, odsúdil konšpirácie a vyjadril podporu vyšetrovateľom.

Ak sa v pondelok otvorí mimoriadne rokovanie Národnej rady týkajúce sa zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), nezaradení poslanci zo strany Demokrati chcú predložiť iné uznesenie, ako navrhuje Smer.

Docieliť chcú, aby parlament konštatoval, že žiaden prevrat sa nedeje, odsúdil konšpirácie a vyjadril podporu vyšetrovateľom. Demokrati o tom informovali na piatkovej tlačovej konferencii.

Svojím uznesením tiež chcú dosiahnuť, aby parlament okrem iného požiadal vládu o prípravu reformy prokuratúry. Rokovať o ňom a spoločnom postupe chceli s SaS, hnutím OĽANO a priatelia a s Progresívnym Slovenskom.

Ich zástupcovia však neprišli na rokovanie. Demokrati tvrdia, že prijatím uznesenia z dielne Smeru-SD by parlament vládu zaviazal, aby zasiahla do vyšetrovaní a práce polície.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie obvinila viacero osôb vrátane šéfov SIS a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Smer-SD následne inicioval mimoriadnu schôdzu, uznesením chce docieliť odvolanie Štefana Hamrana z vedenia polície. Žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby poslancom vysvetlila, aké opatrenie prijala na zabezpečenie chodu ústavných orgánov. Podporu schôdzi avizovali poslanci z Hlasu-SD, Republiky, ĽSNS aj zo Sme rodina.

K situácii v piatok zasadla aj bezpečnostná rada. Prezidentka a premiér Ľudovít Ódor deklarovali, že žiaden prevrat sa nedeje a že chod dotknutých inštitúcií je zabezpečený.

Na vyvodenie zodpovednosti voči aktérom kauzy vidia priestor potom, ako súdy a prokuratúry rozhodnú o zákonnosti trestných konaní.

 

01 - Modified: 2024-05-02 07:59:53 - Feat.: - Title: Pri zmenách v NAKA bude snahou, aby prípady zostali rovnakým policajtom 02 - Modified: 2024-04-11 14:15:33 - Feat.: - Title: Dúfajme, že billboard Demokratov nevideli ukrajinskí ministri, tvrdí publicista 03 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 04 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 05 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 15:42