Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Združenie miest a obcí Slovenska požaduje prepracovanie zonácie Národného parku Veľká Fatra

16.08.2023, 10:52
Autor:
TASRTASR

V návrhu programu starostlivosti je napríklad riešený aj priaznivý vplyv zámeru na vytvorenie nových pracovných miest, pričom nesprávne je vyhodnotený dosah na existujúce pracovné miesta.

Združenie miest a obcí Slovenska požaduje stiahnutie návrhu zonácie Národného parku Veľká Fatra z legislatívneho procesu a jeho prepracovanie. Samosprávam chýba napríklad riešenie výpadku dane z nehnuteľnosti, kritizujú aj celkovú nejasnosť zonácie. Informovala o tom poverená ústredná riaditeľka kancelárie združenia Zuzana Špačeková.

Pripomienky

Združenie si v rámci medzirezortného pripomienkového konania uplatnilo zásadnú pripomienku. "Dôvodom je, aby predkladané materiály boli prepracované na základe odborných, legislatívnych kritérií a najmä na základe diskusie s vlastníkmi a správcami jednotlivých pozemkov a následne boli po prepracovaní opätovne predložené na pripomienkovanie," uviedol predseda združenia Jozef Božik. Okrem prepracovania zonácie ZMOS žiada aj prepracovanie programu starostlivosti o národný park.

image

Vítame rozhodnutie premiéra vrátiť sa k rokovaniam o kompenzáciách, hlási Združenie miest a obcí Slovenska

Návrhy, ktorými sa vyhlasuje národný park a program starostlivosti, podľa ZMOS neriešia podstatný výpadok miestnych daní. Božik upozornil, že v predkladaných materiáloch nie je vôbec vyhodnotený dosah na hospodárenie samospráv.

"Vzhľadom na nezrozumiteľnú mapovú dokumentáciu celkovú nejasnosť a spornosť zámeru zonácie a návrhu programu starostlivosti sa nevie presne určiť, do ktorého stupňa ochrany spadnú dotknuté pozemky alebo ich časti," skonštatoval tiež šéf ZMOS-u. To podľa neho spôsobuje, že dotknuté subjekty nemôžu presne určiť, aká ich plánovaná činnosť je v rozpore s podmienkami ochrany.

Pracovné miesta

V návrhu programu starostlivosti je riešený priaznivý vplyv zámeru na vytvorenie nových pracovných miest, pričom nesprávne je vyhodnotený dosah na existujúce pracovné miesta, poukazuje združenie. "Je nepochybné, že tieto materiály budú mať veľký negatívny dosah aj na zamestnanosť v danom území," tvrdí Božik.

image

Samosprávy žiadajú sto miliónov. Chceme sa vyhnúť hľadaniu peňazí na dôchodky, reaguje rezort financií

ZMOS žiada, aby orgán ochrany prírody nadviazal aktívnu spoluprácu s vlastníkmi a užívateľmi dotknutých pozemkov a navrhol im adekvátny spôsob odškodnenia. Taktiež, aby sa prerokovali všetky pripomienky dotknutých samospráv.

Z návrhu nariadenia vlády vyplýva, že nová zonácia Veľkej Fatry by mohla začať platiť od 1. januára 2024. Územie s prísnou ochranou bude v národnom parku predstavovať viac ako 40 percent celkového územia, čím sa v porovnaní so súčasným stavom zdvojnásobí. Celková výmera bude po zonácii takmer 41-tisíc hektárov.

01 - Modified: 2024-04-17 12:28:36 - Feat.: - Title: ZMOS žiada dofinancovanie miest a obcí a dostupnú zdravotnú starostlivosť 02 - Modified: 2024-04-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Fotopasca zachytila mláďa vzácneho druhu nosorožca. Kvôli pytliakom je na pokraji vyhynutia 03 - Modified: 2024-04-04 11:09:34 - Feat.: - Title: ZMOS Rokuje s rezortom financií o možnosti použiť rezervný fond aj na bežné výdavky 04 - Modified: 2024-03-27 18:12:08 - Feat.: - Title: Chudobní Slováci? Našinci za rok „prestávkovali“ 21 miliárd eur. Ide až o pätinu celého HDP krajiny 05 - Modified: 2024-03-25 23:21:14 - Feat.: - Title: Štát dáva na výpadky obcí kvôli ochrane parkov čoraz viac. Medziročne vzrástla dotácia sedemnásobne
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 10:21