StoryEditor

Libanonský minister obrany vyviazol zo streľby na svoje vozidlo bez zranení

10.08.2023, 16:49
Autor:
ČTKČTK

Libanon v posledných rokoch zažil finančný kolaps a politická scéna je mimoriadne nestabilná. Môžu za to spory medzi rôznymi politickými frakciami, ktoré zastupujú jednotlivé skupiny libanonskej spoločnosti, a tiež korupcia.

Libanonský minister obrany Maurice Slim dnes popoludní vyviazol bez zranení zo streľby na svoje vozidlo. Miestne médiá hovoria o pokuse o vraždu, píše server stanice Al-Arabíja. Podľa zdroja agentúry Reuters však išlo o zablúdilú strelu a nikto sa o ministrov život neusiloval. V Libanone vzrástlo od stredy napätie kvôli stretu medzi šiitskou milíciou Hizballáh a kresťanskou milíciou, pri ktorom zomreli dvaja ľudia.

Vyšetrovatelia preverujú, či streľba bola náhodná

Podľa ministra vnútra Basáma Maulávího vyšetrovatelia preverujú, či streľba bola náhodná alebo cieleným útokom. Podľa zdrojov z bezpečnostných zložiek auto ministra zasiahlo pri ceste v juhovýchodnej časti Bejrútu niekoľko striel. "V každom prípade, ďakujem bohu za záchranu ministra obrany," dodal Mauláví.

Napätie v krajine vzrástlo po tom, čo sa v stredu v dedine neďaleko od Bejrútu stretli šiitske a kresťanské milície. Dôvodom bola nehoda nákladného vozidla, ktorý prevážal zbrane pre Iránom podporovanú milíciu Hizballáh.

Finančný kolaps a labilná politická scéna 

Pri stretoch zomreli jeden príslušník Hizballáhu a jeden člen kresťanskej milície. Obe strany sa navzájom obviňujú zo začiatku rozbroja. Jednalo sa o najkrvavejší stret medzi Hizballáhom a jeho odporcami za posledných dva roky.

Libanonská armáda dnes vyslala vojakov do dediny, kde sa stret stal, aby situáciu upokojila. Podľa hovorcu Hizballáhu armáda prevzala zbrane a muníciu, ktorú prepravoval havarovaný kamión.

Libanon v posledných rokoch zažil finančný kolaps a politická scéna je mimoriadne nestabilná. Môžu za to spory medzi rôznymi politickými frakciami, ktoré zastupujú jednotlivé skupiny libanonskej spoločnosti, a tiež korupcia.

01 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 02 - Modified: 2024-04-14 12:37:43 - Feat.: - Title: Libanon hlási zásah budovy Hizballáhu, Jordánsko narušenie vzdušného priestoru 03 - Modified: 2024-04-12 18:34:40 - Feat.: - Title: Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že odpálilo desiatky rakiet na Izrael 04 - Modified: 2024-04-10 14:13:32 - Feat.: - Title: Muža, na ktorého USA uvalili sankcie, našli mŕtveho v Libanone 05 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 11:01