StoryEditor

V Bulharsku rezignoval poslanec, ktorý sa vulgárne vyjadril o obetiach znásilnenia

09.08.2023, 21:52
Autor:
ČTKČTK

Keď sa kvôli jeho výroku zdvihla vlna pobúrenia, odstúpil Važdi Rašidov z funkcie predsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Bulharský poslanec Važdi Rašidov sa dnes vzdal mandátu po tom, čo sa v pondelok v parlamente vulgárne vyjadril o obetiach znásilnenia. Bývalý minister kultúry oznámil, že vystupuje zo strany Občania za európsky rozvoj Bulharska a odchádza z politiky, informuje portál Sofia Globe.

Rašidov sa podľa médií pri prestávke v debate o novele zákona proti domácemu násiliu domnieval, že má vypnutý mikrofón. "My už zákony máme. O čom to hovoríš? Všetky tie dievčatá sa prebudili, aby si spomenuli, že pred 15 rokmi boli znásilnené, "povedal.

Keď sa kvôli jeho výroku zdvihla vlna pobúrenia, odstúpil Rašidov z funkcie predsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Jeho strana, ktorá je vo vláde, sa od neho dištancovala. Rašidov sa ospravedlnil už v pondelok. "Uvedomujem si, že slová, ktoré som použil, boli neprijateľné... Ešte raz sa ospravedlňujem celej bulharskej spoločnosti a všetkým obetiam násilia, "uviedol.

Rádio Slobodná Európa/ Rádio Sloboda píše, že bulharský parlament novelu zákona o domácom násilí schválil na mimoriadnej schôdzi. Nárok na ochranu novo získavajú obete násilia, ktoré s agresorom žijú v akejkoľvek forme "intímneho vzťahu". Ani s ním už ten vzťah mať nemusí. Sprísňujú sa tiež tresty pre páchateľov takýchto činov.

Zmeny poslanci prijali pod tlakom verejnosti, ktorú šokoval prípad 18-ročnej ženy z mesta Stará Zagora. Tá sa skončila v júni v nemocnici po tom, čo ju jej bývalý priateľ zbil a porezal nožom. Tiež jej zlomil nos a oholil vlasy. Jej rodina informácie o útoku zverejnila kvôli znechuteniu nad pomalým postupom vyšetrovania.

Podľa štatistík bulharskej polície za prvé tri mesiace tohto roka 18 žien zomrelo po útoku svojich partnerov. Aktivisti zastupujúci sa za práva žien však tvrdia, že tento počet je vyšší, uvádza RFE/RL.

V Česku sa mnohí pozastavujú nad výrokom policajného prezidenta Martina Vondráška o tom, že oznámenia žien o sexuálnom násilí sú veľmi často vymyslené. Podľa ministra vnútra Víta Rakúšana alebo vládnej splnomocnenkyne pre ľudské práva Kláry Šimáčkovej Laurenčíkovej takýto výrok nebol šťastný. To neskôr pripustil aj Vondrášek.

01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni 05 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 03:20