FOTO: REUTERS
StoryEditor

Fínsky Fortum sa snaží o predaj zhabaných ruských aktív a získanie odškodnenia

09.08.2023, 12:38
Autor:
TASRTASR

Ešte pred zabavením Fortum a jeho potenciálny kupec predložili svoje plány ruskej vládnej komisii, ktorá dáva povolenie na predaj aktív v zahraničnom vlastníctve.

Fínska energetická spoločnosť Fortum stále dúfa, že predá svoje ruské aktíva a dostane kompenzáciu za ich zhabanie prostredníctvom arbitráže. Povedal to v stredu jej generálny riaditeľ Markus Rauramo, informuje Reuters.

Zabavenie spoločnosti Kremľom

Fortum je jednou z mála západných spoločností, ktorých aktíva ruská vláda v apríli zabavila a umiestnila "pod dočasnú správu". Moskva tak reagovala na sankcie Európskej únie po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktoré prinútili západné firmy odísť z Ruska.

Fortum v 2. štvrťroku 2023 odpísalo celú hodnotu zo svojich siedmich tepelných elektrární a spoločného podniku veterných a solárnych elektrární v Rusku po tom, čo prezident Vladimir Putin koncom apríla dekrétom rozhodol o dočasnej správe ruských aktív dvoch európskych štátnych energetických firiem, Fortum a jej bývalej nemeckej dcérskej spoločnosti Uniper.

image

Rusko prevzalo kontrolu nad pobočkami firiem Danone a Carlsberg, dekrét podpísal Putin

"Stále sme legálnymi vlastníkmi podnikov, ale nedostávame odtiaľ žiadne informácie, dividendy ani splátky pôžičiek," povedal Rauramo vo svojom prvom rozhovore na túto tému. Dodal, že fínska firma stále pokračujeme v snahe o ich predaj.

Rauramo neposkytol ďalšie podrobnosti, ale uviedol, že Fortum pokročilo v rozhovoroch s potenciálnym kupcom portfólia aktív, ktoré opísal ako "dobre investované, ziskové, efektívne a najlepšie, čo v Rusku existuje".

Ešte pred zabavením, Fortum a jeho neidentifikovaný potenciálny kupec predložili svoje plány ruskej vládnej komisii, ktorá dáva povolenie na predaj aktív v zahraničnom vlastníctve. No Moskva namiesto schválenia dohody oznámila ich zabavenie, čo bolo prekvapením a bez akéhokoľvek varovania, povedal Rauramo.

Nájsť správneho kupca je kľúčové, uviedli pre Reuters experti a šéfovia spoločností, ktoré úspešne opustili Rusko, pričom označili úzke vzťahy s vládnymi predstaviteľmi za skutočnú výhodu.

image

Schválenie odchodu, dane či zľavy. Zahraničné firmy zisťujú, že nie je jednoduché opustiť Rusko

Dekrét Putina o zabavení ruských aktív fínskej firmy bol zverejnený neskoro večer 25. apríla a nové vedenie prevzalo kontrolu nad ruskou jednotkou PAO Fortum nasledujúci deň na obed.

Čaký sa na súd

Fortum začal súdne konanie s cieľom získať náhradu za zhabané aktíva na základe medzinárodných dohôd o ochrane investícií, ktoré Rusko podpísalo, povedal Rauramo a dodal, že arbitráž sa začne budúci rok. "Naším cieľom je získať späť hodnotu nášho majetku a veríme, že dostaneme nejakú kompenzáciu," uviedol.

Fortum odišiel z Ruska aj s ďalším nevyriešeným právnym sporom s dlhoročným severským partnerom v oblasti veternej energetiky, spoločnosťou Vestas.

V súčasnosti sa Fortum snaží sústreďovať na novú stratégiu zameranú na čistú severskú energiu, kde Rauramo vidí "veľké príležitosti na rast". Spoločnosť sa zameria na zvýšenie výroby energie z obnoviteľných zdrojov a zároveň bude skúmať nové príležitosti, ako je syntetický vodík.

01 - Modified: 2024-05-06 11:08:59 - Feat.: - Title: Kľúčový ruský priemysel, ktorý financuje vojnu, naráža na problém. Nestačia už ani štedré platy 02 - Modified: 2024-05-06 09:46:00 - Feat.: - Title: Na inaugurácii Putina Slovensko zastúpi chargé d‘affaires 03 - Modified: 2024-05-06 09:30:59 - Feat.: - Title: Pri útoku dronov v ruskej Belgorodskej oblasti zomrelo sedem ľudí 04 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny 05 - Modified: 2024-05-06 08:29:21 - Feat.: - Title: Putin nariadil jadrové cvičenie. Zúčastnia sa ho sily pri Ukrajine, ide o reakciu na Západ, znie z Moskvy
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 13:38