Zaplavená oblasť v slovinskom meste Črna na Koroškem. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Slovensko pomôže Slovinsku so zvládaním povodní. Poskytneme im štyri rýpadlá

09.08.2023, 09:42
Autor:
TASRTASR

Koordináciu humanitárnej pomoci, ako aj prepravu nadrozmerných strojov zabezpečuje sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra.

Slovensko pomôže Slovinsku pri zvládaní ničivých povodní poskytnutím štyroch ťažkých pásových rýpadiel. Na mieste budú nasadení piati pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktorému technika patrí, informuje tlačový odbor Ministerstva vnútra.

Pásové rýpadlá

"Ako vodohospodári pozorne a citlivo vnímame aktuálnu situáciu v Slovinsku. Ponuka pomoci kolegom v Únii je pre nás prirodzeným prejavom spolupatričnosti a profesijnej cti, keďže živel, s ktorým dennodenne pracujeme, hranice štátov, politík či jazykov nepozná," poznamenal generálny riaditeľ podniku Ladislav Glinda.

image

Počet úmrtí v Slovinsku súvisiacich s prudkými búrkami a lejakmi stúpol na šesť

Pásové rýpadlá sú pre Slovinsko mimoriadne potrebné. Ako pripomína rezort vnútra, podľa informácií z Európskeho centrálneho monitorovacieho a riadiaceho strediska dve tretiny územia Slovinska boli bezprostredne zasiahnuté povodňami a jej dôsledkami. Rozsahom pomoci tak bude Slovensko patriť medzi najcennejších partnerov.

Poskytnutím pomoci prejavuje Slovensku solidaritu a nadväzuje na pomoc ponúknutú predsedom vlády Ľudovítom Ódorom, ktorý sa počas mimoriadnej situácie spojil so svojím slovinským náprotivkom Robertom Golobom. Slovinská strana následne požiadala o konkrétne technické vybavenie prostredníctvom Európskeho mechanizmu civilnej ochrany.

Pomoc zabezpečí rezort vnútra

Koordináciu humanitárnej pomoci, ako aj prepravu nadrozmerných strojov zabezpečuje sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra. Zástupca sekcie na mieste zabezpečí komunikáciu a koordináciu s miestnymi orgánmi, pričom bude zodpovedný aj za zasielanie pravidelných reportov o postupe prác.

image

Ódor ponúkol Slovinsku pomoc pri odstraňovaní následkov obrovských povodní

"Úsilie, ktoré bolo pri zabezpečení takejto formy humanitárnej pomoci vyvinuté, má za cieľ čo najviac zmierniť následky tejto katastrofy a pomôcť s odstraňovaním škôd. Medzinárodní partneri dnes vnímajú Slovensko ako silného a spoľahlivého partnera a v prípade potreby sú rovnako pripravení poskytnúť pomoc Slovensku v akejkoľvek kríze," zdôraznila generálna riaditeľka sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra Michaela Kaňová.

Zabezpečenie prepravy vrátane špeciálnych povolení na prejazd vysokotonážnych zariadení do Slovinska je v súčasnosti v procese riešenia. Ministerstvo vnútra v koordinácii s Ministerstvom životného prostredia a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí aktívne komunikujú s Európskou komisiou o možnostiach zabezpečenia prepravy na miesto vyslania. V procese riešenia je z pohľadu sekcie krízového riadenia rezortu vnútra aj zapojenie ďalších zložiek štátnej správy.

Pomoc Slovinsku doteraz poskytlo Nemecko, Francúzsko a Chorvátsko.

01 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 02 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 05:23