Jaroslaw Kaczyński. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Kvôli vplyvu EÚ je v Poľsku ohrozené hubárstvo, varuje Kaczyński

07.08.2023, 20:19
Autor:
ČTKČTK

Kaczyński v nedeľu vystúpil v Chelme v rámci takzvaného rodinného pikniku, ktorého cieľom je podľa vládnej strany informovať o programe na podporu rodín.

Predseda poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyński v nedeľu varoval pred rastúcim vplyvom Európskej únie, ktorý by podľa neho mohol viesť k zákazu hubárstva v Poľsku. Výroky tohto politika, ktorý často kritizuje Brusel, si všímajú poľské médiá aj opoziční politici.

Sústredenie moci v Bruseli

Kaczyński na stretnutí s občanmi v Chelme na východe krajiny hovoril o tom, že v EÚ pokračujú snahy o vytvorenie jedného štátu v rámci celej únie. Nejde podľa neho o federalizáciu Európy, ale o sústredenie moci v Bruseli.

image

Poľské zásoby uhlia sa za rok zdvojnásobili. Tamojšie odbory to však kritizujú

Povedal, že Brusel chce rozhodovať o nakladaní s lesmi v jednotlivých členských krajinách. Nie vo všetkých krajinách EÚ môžu pritom ľudia chodiť do lesa, ako chcú, pretože lesy sú tam súkromné, dodal.

"My tú slobodu máme, chodíme na huby. Veľká časť Poliakov chodí na huby. Chodíme tam, aby sme si oddýchli..., to je súčasť našej slobody a my si tú slobodu nedáme zobrať," povedal Kaczyński.

Šéf PiS tiež uviedol, že je potrebné bojovať za to, aby si Poľsko mohlo vládnuť samo, pretože inak budú Poliaci "ľuďmi tretej kategórie". Kaczyński, ktorý často vedie protiruskú aj protinemeckú rétoriku, tiež povedal, že "žiadnemu z našich susedov, ani z východu ani zo západu, nezáleží na tom, aby bolo Poľsko bohaté".

image

Os Varšava - Kyjev sa otriasa. Čo potápa dôležité spojenectvo?

Voľby za dverami

Poľsko čakajú tento rok na jeseň voľby a PiS má podľa prieskumov najväčšiu šancu ich vyhrať. Nie je však jasné, či sa tejto strane podarí získať v parlamente väčšinu potrebnú na zostavenie vlády.

"Kaczyński vyhlásil, že v týchto voľbách ide o slobodu hubárčenia. Cítim sa trochu divne, keď mám takého rivala," okomentoval na sociálnej sieti X výroky predsedu PiS Donald Tusk. Ten je šéfom liberálnej a proeurópskej Občianskej platformy, najväčšej opozičnej strany v Poľsku.

Kaczyński v nedeľu v Chelme vystúpil v rámci takzvaného rodinného pikniku, ktorého cieľom je podľa PiS informovať o vládnom programe na podporu rodín. Opozícia tvrdí, že ide o kampaň vládnucej strany za štátne peniaze. Na týchto akciách sú zadarmo rôzne atrakcie pre deti, alebo sa pri nich rozdáva občerstvenie.

01 - Modified: 2024-04-28 19:02:39 - Feat.: - Title: Novú kuchyňu charitatívnej organizácie v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi 02 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 03 - Modified: 2024-04-27 10:56:54 - Feat.: - Title: Poľský jadrový program napreduje smerom k fáze výstavby elektrární, hlási medzinárodná atómová agentúra 04 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 09:16