StoryEditor

Staré tabuľky s evidenčným číslom na mopedy či stroje sa budú míňať dlhodobo

05.08.2023, 21:36
Autor:
TASRTASR

Zásoby starých tabuliek v najpoužívanejšom rozmere podľa údajov polície vyčerpali na dopravných inšpektorátoch v Bratislave, Trenčíne, Žiline a Košiciach.

Tabuľky s evidenčným číslom na mopedy, nákladné vozidlá, prívesy, pracovné a farmárske stroje, ako aj ďalšie menej časté typy sa budú v pôvodnom dizajne míňať ešte dlhodobo. Dopravné inšpektoráty ich majú stále v pomerne veľkých množstvách. Tabuľky v najpoužívanejších rozmeroch majú v starom dizajne v zásobe už len niektoré dopravné inšpektoráty. Uviedol to hovorca Ministerstva vnútra Matej Neumann.

"V prípade najpoužívanejších tabuliek s evidenčným číslom rozmeru 52 krát 11 centimetrov majú ešte niektoré dopravné inšpektoráty zásoby TEČ v pôvodnom dizajne na jeden až dva týždne. Obdobne je to aj v prípade pôvodných TEČ na motocykle rozmeru 24 krát 15 centimetrov," priblížil Neumann.

Zásoby starých tabuliek v najpoužívanejšom rozmere podľa údajov polície vyčerpali na dopravných inšpektorátoch v Bratislave, Trenčíne, Žiline a Košiciach. Vo zvyšných krajských mestách majú menej ako 200 kusov.

Na sklade zostávajú zásoby menej vydávaných tabuliek, napríklad pre nákladné vozidlá alebo prívesy, mopedy, ale aj zvláštnych TEČ pre vývoz vozidiel do cudziny, prevozných TEČ, tabuliek pre pracovné stroje alebo farmárske vozidlá. "U takýchto TEČ nie je možné odhadnúť dobu ich vyčerpania skladových zásob," uviedla Zuzana Hrabovská z Prezídia Policajného zboru.

Počty vydávaných tabuliek sa v dôsledku januárových zmien znižujú. "Od januára 2023 je možné ponechať si TEČ na vozidle aj v prípade, ak má kupujúci pobyt či sídlo v obvode iného dopravného inšpektorátu. Rovnako je možné, aby držiteľ vozidla pri zmene držby, výmene TEČ, vývoze vozidla do cudziny alebo jeho trvalom vyradení z evidencie si TEČ ponechal, pričom v lehote jedného roka je možné požiadať o pridelenie tejto TEČ na nové vozidlo," pripomenul hovorca.

Ministerstvo vnútra registruje výhrady laickej verejnosti k novému dizajnu tabuliek. Ako vysvetlil hovorca, nový dizajn je postavený na dôkladnejšom rozlíšení písmen a číslic, s čím pri staršom type tabuliek majú niekedy problémy napríklad systémy Národnej diaľničnej spoločnosti či dopravnej polície.

"Pre korektné načítanie nových TEČ je nevyhnutné, aby prevádzkovatelia parkovacích systémov zabezpečili ich aktualizáciu pre nový typ," dodal v súvislosti s problémami s rozpoznávaním tabuliek.

Od nového roka sa zaviedli celoslovenské evidenčné čísla vozidiel bez skratky okresu. Evidenčné čísla sú po novom viazané na vozidlo, a nie na majiteľov, ruší sa aj dvojkrokový prepis vozidla. Zmenil sa aj dizajn tabuliek.

01 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 02 - Modified: 2024-04-08 09:37:29 - Feat.: - Title: Záchranné zložky môžu v rámci výzvy čerpať desiatky miliónov eur na techniku, ohlásil Raši 03 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta 04 - Modified: 2024-02-23 12:21:44 - Feat.: - Title: Zmeny vo význame dopravných značiek chcú odložiť, platiť majú až v roku 2029 05 - Modified: 2024-02-17 10:25:50 - Feat.: - Title: Minister vnútra odmieta, že by sa mal zvyšovať vek odchodu policajtov do výsluhy
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 17:47