StoryEditor

Ambulantné pohotovosti sú zabezpečené, niektorých pediatrov rozpísali do služieb

04.08.2023, 15:21
Autor:
TASRTASR

Týka sa to napríklad pohotovostí v Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, Michalovciach, Trnave či Banskej Bystrici.

Samosprávne kraje už začali pediatrov po ich výpovediach z ambulantných pohotovostí v niektorých prípadoch rozpisovať do služieb. Týka sa to napríklad pohotovostí v Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, Michalovciach, Trnave či Banskej Bystrici.

Vyplýva to zo stanovísk, ktoré poskytli pre TASR. Ak lekár nenastúpi do služby podľa rozpisu, môže dostať pokutu do výšky 3 319 eur. Aktuálne je však ambulantná pohotovostná služba personálne zabezpečená vo všetkých krajoch.  

Prešovský samosprávny kraj v súčasnosti eviduje 60 percent pediatrov vo výpovednej dobe. Daša Jeleňová z kancelárie predsedu kraja podotkla, že nemusí ísť o presné čísla, pretože organizátori APS nie sú povinní o nich informovať.

"Podľa nám dostupných informácií sa výpovedná doba skončila po mesiaci u dvoch organizátorov, ale ani jeden z nich nenahlásil problém so zabezpečením služieb samosprávnemu kraju," dodala s tým, že až následne samosprávny kraj vypíše lekárov do služieb na pohotovosti. Sankcie podľa jej slov vníma samospráva len ako krajné riešenie.

V Košickom kraji evidujú výpoveď 18 percent pediatrov z celkového počtu 94. Z toho 16 je z Nemocnice Spišská Nová Ves.

"Keďže v rámci tejto APS sú iba traja pediatri, ktorí nepodali výpovede, Košický samosprávny kraj bude musieť v zmysle zákona pristúpiť k rozpisu služieb. V rámci povinného nástupu má kraj možnosť zaradiť do služby aj pediatrov, ktorí nemajú zmluvný vzťah s prevádzkovateľom APS," ozrejmila hovorkyňa samosprávy Anna Terezková. Výpoveď podal aj jeden lekár z Michaloviec.

"V prípade tejto APS kraj aj v súčasnosti rozpisuje služby v rámci povinného nástupu," dodala.

V Žilinskom samosprávnom kraji podalo výpoveď 55 percent pediatrov. "Z dôvodu výpovedí aktuálne ŽSK vytvára rozpis pre ambulantnú pohotovostnú službu pre deti a dorast v Liptovskom Mikuláši a v Ružomberku. Od iných organizátorov APS sme zatiaľ nedostali oznámenie o tom, že nedokážu zabezpečiť služby," uviedla hovorkyňa kraja Eva Lacová.

V Trenčianskom samosprávnom kraji podalo výpoveď 34 z 99 lekárov. "Výpovedná lehota je dva až tri mesiace, v závislosti od organizátora ambulantnej pohotovostnej služby, zatiaľ k 1. augustu neuplynula výpovedná lehota žiadnemu pediatrovi," priblížila hovorkyňa TSK Lenka Kukučková. Samospráva podľa nej nateraz nemusela pristúpiť k rozpisu služieb na august.

Trnavský samosprávny kraj eviduje výpoveď 68 pediatrov, čo predstavuje 70,1 percenta. Ide o lekárov z APS v Skalici, Senici, Trnave, Piešťanoch, Galante a Dunajskej Strede.

"K 1. augustu 2023 uplynula výpovedná lehota zo služieb na APS jednej lekárke v pevnom bode APS v Trnave, ktorá bola na tento mesiac vypísaná na povinné služby," ozrejmila riaditeľka odboru komunikácie Úradu TTSK Natália Petkáčová.  

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) uviedol, že presný počet výpovedí je podľa okresov rôzny a presnými údajmi nedisponuje. Silvia Zeumerová z komunikačného oddelenia kraja priblížila, že do služieb APS sú zaraďovaní všetci poskytovatelia s platným vydaným povolením.

Nepredpokladá, že NSK pristúpi k sankciám. "Pokiaľ bude poskytovateľ zaradený do služby APS a do tejto služby nenastúpi, najskôr dostane upozornenie o porušení zákona," vysvetlila Zeumerová.

Rovnako ani Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) nedisponuje informáciou o počte výpovedí lekárov.

"Do tohto procesu vstupujeme až potom, ako nás prevádzkovateľ požiada o rozpísanie služieb pre niektorú z pohotovostí, keď jej fungovanie nie je schopný zabezpečiť vlastnými kapacitami," vysvetlila vedúca oddelenia komunikácie BBSK Lenka Štepáneková. Aktuálne podľa jej slov rozpisuje v súvislosti s výpoveďami pediatrov len pohotovostné služby v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici.

Bratislavský samosprávny kraj aktuálne taktiež nemá informáciu o počte výpovedí pediatrov. Jeho hovorkyňa Lucia Forman predpokladá, že detská ambulantná pohotovosť bude fungovať bez obmedzení.

Podotkla, že BSK tak ako každý mesiac, nesúvisiac s výpoveďami, rozpisoval pár služieb.

Vyše 400 pediatrov podalo výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb. Aj napriek tomu však budú povinní slúžiť na pohotovosti, no dostanú za to menej peňazí a služby im bude rozpisovať vyšší územný celok.

Pediatri výpovede odôvodnili okrem iného svojím nedostatkom a preťaženosťou. Rezort zdravotníctva navrhol viaceré stabilizačné opatrenia vrátane skrátenia času fungovania ambulantných pohotovostných služieb.

01 - Modified: 2024-05-02 17:32:39 - Feat.: - Title: Zoznam rušených pohotovostí sa možno zmení. Dolinková dala niektorým ešte šancu, ktorých miest sa to týka? 02 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 03 - Modified: 2024-04-18 12:26:08 - Feat.: - Title: VšZP a ambulancie združené v Zdravite sa dohodli na nových zmluvných podmienkach 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-26 08:14:22 - Feat.: - Title: Žilinská župa upozorňuje na nedostatok ambulantných lekárov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 07:57