StoryEditor

V Nigeri vyšli do ulíc stovky stúpencov puču, mávajú ruskými vlajkami

03.08.2023, 11:20
Autor:
ČTKČTK

Demonštranti sa zhromažďujú na Námestí Nezávislosti po tom, čo akciu zvolalo hnutie M62, ktoré organizuje proruské a protifrancúzske protesty.

V hlavnom meste Nigérie, Niamey, sa dnes začali zhromažďovať stovky stúpencov vojenskej junty. Viaceré z nich si priniesli veľké ruské vlajky. S odvolaním sa na svojich spravodajcov na mieste to napísala agentúra AFP. Minulý týždeň uskutočnila v Nigeri armáda prevrat a zvrhla demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma.

Demonštranti sa zhromažďujú na Námestí Nezávislosti po tom, čo akciu zvolalo hnutie M62, ktoré organizuje proruské a protifrancúzske protesty. Spravodajský web ABC News píše, že táto skupina obyvateľov Niamey vyzvala, aby sa zmobilizovali a zablokovali letisko, kým krajinu neopustia všetky cudzie vojská.

image

USA chystajú evakuáciu časti svojich diplomatov a ich rodín z Nigeru po vojenskom puči

Francúzsko, niekdajší koloniálny vládca Nigeru, prevrat odsúdilo a vyzvalo na návrat prezidenta Bazouma. V nedeľu stúpenci junty pochodovali ulicami Niamey s ruskými vlajkami a skandovali protifrancúzske heslá a meno ruského prezidenta Vladimira Putina. Nakoniec zapálili dvere francúzskej ambasády, kým ich rozohnali bezpečnostné zložky.

Francúzsko má v Nigeri asi 1500 vojakov. Spojené štáty a ďalšie európske krajiny tiež pomáhajú s výcvikom tamojších síl.

Zároveň rastú obavy z rozširujúceho sa vplyvu ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorá podľa zvrhnutého nigérijského prezidenta voči jeho vláde viedla dezinformačnú kampaň. Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin označil aktuálny vývoj v Nigeri za "faktické získanie nezávislosti" a za "boj s kolonizátormi".

Británia sa dnes pre bezpečnostnú situáciu rozhodla dočasne znížiť počet svojich zamestnancov na veľvyslanectve v Niamey. "V Nigeri došlo k vojenskému prevratu, ktorý viedol k protestom a nepokojom," uviedla britská diplomacia. "Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu britskej ambasády v Niamey dočasne znižuje počet zamestnancov," doplnilo.

Taktiež Spojené štáty chystajú evakuáciu časti zamestnancov a ich rodín z ambasády v Nigeri, informovala v stredu agentúra Reuters.

Bezmála 350 ľudí z Nigérie už letecky evakuovali Francúzsko a Taliansko, medzi odvezenými bolo okrem radu ďalších národností aj niekoľko desiatok Američanov. České ministerstvo zahraničia Čechov v Nigeri neeviduje v cestovateľskom systéme Drozd ani žiadnym iným informačným kanálom.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-12 06:41:56 - Feat.: - Title: Rusko vyslalo do Nigeru systém protivzdušnej obrany a inštruktorov 03 - Modified: 2024-02-24 17:39:00 - Feat.: - Title: Západoafrické štáty odvolávajú ekonomické sankcie zavedené proti Nigeru po vojenskom prevrate 04 - Modified: 2024-01-28 13:51:36 - Feat.: - Title: Mali, Burkina Faso a Niger opúšťajú hospodárske spoločenstvo ECOWAS, oznámili junty 05 - Modified: 2023-12-22 12:31:52 - Feat.: - Title: Niger opustili poslední francúzski vojaci, Paríž uzavrie aj tamojšiu ambasádu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 03:38