StoryEditor

Prokurátorka zrušila duchovný program v trnavskom centre pre deti a rodiny

03.08.2023, 09:46
Autor:
TASRTASR

Program uplatňovaný v Centre pre deti a rodiny Trnava nemá oporu v zákone, neprípustným spôsobom zasahuje do slobody náboženského vyznania a viery.

Generálna prokuratúra zasiahla proti vynucovaniu náboženského vyznania a viery u detí v Centre pre deti a rodiny Trnava.

Prokurátorka tam s okamžitou platnosťou zrušila "Duchovný program". Informovala o tom hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Prokurátorka vykonala na pokyn generálneho prokurátora v zariadení previerku. "Bolo zistené, že v zariadení je uplatňovaný ‘Duchovný program‘, ktorý striktným spôsobom vymedzuje spôsoby a možnosti praktizovania viery deťmi umiestnenými v zariadení," priblížila Drobová. Rovnako tak, že plnenie povinností vyplývajúcich z programu sa od detí vynucovalo aj pod hrozbou trestov a bez ohľadu na ich vôľu.

"Z platnej právnej úpravy vyplýva povinnosť vytvárať v centrách pre deti a rodiny podmienky okrem iného aj na prejavovanie náboženského vyznania a viery. Je však potrebné zdôrazniť, že za vytváranie podmienok nie je možné považovať autoritatívne vynucovanie účasti detí na ‘Duchovnom programe‘, o ktorého vydaní, bez opory v zákone, rozhodla riaditeľka zariadenia," podotkla hovorkyňa. K prejavom viery musí podľa prokuratúry dochádzať bez nátlaku zo strany vedenia zariadenia, respektíve bez vynucovania pod hrozbami trestov.

Dodala, že program uplatňovaný v Centre pre deti a rodiny Trnava nemá oporu v zákone, neprípustným spôsobom zasahuje do slobody náboženského vyznania a viery.

"Z vyššie uvedených dôvodov prokurátorka netrestného odboru generálnej prokuratúry vydala dňa 1. augusta 2023 v zmysle zákona o prokuratúre príkaz prokurátora, ktorým s okamžitou účinnosťou ‘Duchovný program‘ zrušila," doplnila Drobová s tým, že je zákonnou povinnosťou zariadenia tento príkaz vykonať.

Prípadom sa zaoberá aj trnavská polícia, informovala o tom televízia Markíza, ktorá na prípad upozornila po tom, ako sa na dianie v centre sťažovali zamestnanci a náhradní rodičia.

01 - Modified: 2024-04-26 15:46:10 - Feat.: - Title: Odbory v jednej z našich automobiliek vedie bývalý policajt podozrivý z lúpeže 02 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 03 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 04 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 05 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 02:36