ILUSTRAČNÉ FOTO: HN
StoryEditor

O voľbu poštou zo zahraničia možno požiadať už len do 9. augusta

30.07.2023, 14:45
Autor:
TASRTASR

Volič môže požiadať aj o opakované doručenie materiálov na hlasovanie v prípade, že pôvodná zásielka sa ministerstvu vrátila ako nedoručená.

O voľbu poštou v predčasných septembrových parlamentných voľbách možno požiadať už len do 9. augusta. Občania žijúci v zahraničí o ňu môžu požiadať elektronicky alebo listom. Ministerstvo vnútra (MV) SR apeluje na voličov, aby si registráciu nenechávali na posledný termín.

Elektronicky môžu voliči požiadať o voľbu poštou prostredníctvom webovej aplikácie dostupnej na stránke ministerstva na https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/main/zivotne-situacie/Volby/. Listom treba žiadosť posielať na adresu: Ministerstvo vnútra SR, odbor volieb, referenda a politických strán, Drieňová 22, 826 86 Bratislava 29, SLOVAK REPUBLIC. Vzor žiadosti je rovnako zverejnený na webe rezortu.

V žiadosti treba uviesť adresu v zahraničí, na ktorú voličovi rezort zašle volebné materiály - obálku na hlasovanie, návratnú obálku a poučenie o spôsobe hlasovania.

image

Naozaj sa delenie Slovenska na dva tábory skončilo?

Pokiaľ volič požiadal elektronicky, od MV dostane obálku na hlasovanie, návratnú obálku a poučenie o spôsobe hlasovania. Hlasovacie lístky si musí stiahnuť z webu MV a vytlačiť sám. Ak požiadal o voľbu poštou písomne, poštou mu prídu okrem obálok aj hlasovacie lístky.

Ak sú údaje na hlasovacom lístku uvedené na dvoch stranách, volič si má vytlačiť obe, pokiaľ možno obojstranne. Ak takú možnosť nemá, oba listy hlasovacieho lístka treba pevne spojiť.

Ministerstvo upozornilo, že ak volič vytlačí neúplný hlasovací lístok, je neplatný. Prednostný hlas zakrúžkovaním poradového čísla kandidáta možno dať najviac štyrom osobám.

Následne má volič vložiť hlasovací lístok do obálky na hlasovanie s pečiatkou ministerstva a tú do návratovej obálky označenej heslom "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL". Návratnú obálku s hlasovacím lístkom treba zaslať tak, aby bola doručená do podateľne rezortu najneskôr do piatka 29. septembra do 12.00 h.

image

OĽANO vstupuje do kampane, k účasti vo voľbách chce motivovať talianskymi vozidlami

"Pri elektronickej žiadosti môže volič sledovať základné informácie o priebehu doručovania zásielky v informačnom systéme pre voľbu poštou po prihlásení," uviedlo ministerstvo. Podrobnejšie informácie nájdu voliči na webe Slovenskej pošty https://tandt.posta.sk/ po zadaní čísla zásielky, ktoré bolo voličovi doručené v notifikačnom emaile.

Volič môže požiadať aj o opakované doručenie materiálov na hlasovanie v prípade, že pôvodná zásielka sa ministerstvu vrátila ako nedoručená. Rezort o tom voliča informuje mailom. Registráciu pre voľbu poštou možno zrušiť, len ak bola zásielka s materiálmi na hlasovanie ministerstvu vrátená ako nedoručená. Aj o tom voliča informujú mailom.

Volič môže hlasovať vo voľbách do Národnej rady SR mimo územia Slovenska, ak nemá trvalý pobyt na Slovensku, ale aj ak ho má, no v čase volieb bude v zahraničí. Predčasné parlamentné voľby budú 30. septembra. Volebná kampaň sa začala 9. júna, keď bol vyhlásený termín volieb.

01 - Modified: 2023-12-18 14:13:40 - Feat.: - Title: Nikoho sme neoklamali, hlasy sme si nekupovali, reaguje hnutie Slovensko na trestné oznámenie Únie Rómov 02 - Modified: 2023-12-04 10:40:04 - Feat.: - Title: Politické strany dostanú za výsledky volieb za štyri roky takmer 93 miliónov eur 03 - Modified: 2023-11-13 14:58:37 - Feat.: - Title: Prvý povolebný prieskum: Súčasná vláda by nevznikla, Uhríkova Republika by sa dostala do parlamentu 04 - Modified: 2023-10-16 19:14:18 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Proti Galkovi nemám žiadnu zášť. Pellegrini môže v úrade začať s prezidentskou kampaňou 05 - Modified: 2023-10-16 14:10:04 - Feat.: - Title: Šimečka: PS bude vládnej koalícii pripomínať jej sľuby aj skutočné problémy
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 15:37