StoryEditor

Nemocnice by skutočne zaťažil kolaps ambulancií pediatrov, nie zmeny v ambulanciách

28.07.2023, 10:55
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť súhlasí s lekárskymi odborármi, že nedostatok pediatrov treba riešiť systémovo. Poukázala na to, že niekoľko rokov navrhuje rôzne riešenia a docieľuje aj zmeny legislatívy.

Skutočnú nezvládnuteľnú záťaž nemocníc by priniesol kolaps primárnej pediatrickej starostlivosti. Snažia sa ho oddialiť avizované zmeny v ambulantnej pohotovostnej službe.

Uviedla to Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti.

Nesúhlasí preto s tvrdením lekárskych odborárov, že skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí preťaží nemocnice.

"Navrhované krízové úpravy v APS nikdy neboli považované za systémové a zásadné riešenie situácie v primárnej pediatrii, boli vypracované ako kompromisné a čiastočné opatrenia naliehavej situácie. Každý vie, že tieto opatrenia, samozrejme, nedokážu omladiť lekárov. Ich cieľom je zachovať rozsah primárnej starostlivosti o deti na súčasnej úrovni čo najdlhšie," priblížila spoločnosť.

Odmieta aktuálny spôsob komunikácie predstaviteľov Lekárskeho odborového združenia k zmenám v pediatrii. Žiada, aby diskusia bola iba odborná, založená na faktoch a konštruktívnych pripomienkach.

"Odmietame nekorektné prezentovanie problému ako sporu medzi pediatrami pracujúcimi v nemocniciach a pediatrami v detských ambulanciách," skonštatovala SSPPS.

Spoločnosť súhlasí s lekárskymi odborármi, že nedostatok pediatrov treba riešiť systémovo. Poukázala na to, že niekoľko rokov navrhuje rôzne riešenia a docieľuje aj zmeny legislatívy.

Súčasná situácia si však podľa nej vyžaduje rýchle riešenie. Odborári vyzvali na návrh iného krízového opatrenia. "Pre prípad, že sa sto najstarších pediatrov z takmer 500 dôchodcov postaví budúci mesiac a zatvorí svoju ambulanciu," podotkla.

Ministerstvo zdravotníctva v súvislosti s nedostatkom pediatrov navrhuje viaceré opatrenia. Chce napríklad skonsolidovať sieť ambulantných pohotovostí.

Navrhuje tiež skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí, ktoré by sa podľa neho mohlo riešiť aj na mimoriadnej schôdzi parlamentu. S tým nesúhlasia lekárski odborári. Zmena podľa nich preťaží nemocnice. Vyzvali preto rezort, aby problém riešil systémovo.

01 - Modified: 2024-04-22 14:20:12 - Feat.: - Title: Šéfom lekárskych odborárov zostáva Visolajský 02 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 03 - Modified: 2024-04-24 07:09:11 - Feat.: - Title: Bolestivé zoznamy. Čakateľov pribúda, koľko dní sa čaká na operácie? 04 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 05 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 09:06