StoryEditor

Najvyšší kontrolný úrad preverí hospodárenie a efektívnosť v rámci štátnych inštitúcií

27.07.2023, 14:26
Autor:
TASRTASR

Kontrolóri preveria aj Pôdohospodársku platobnú agentúru ako rizikový subjekt, ktorý má na starosti čerpanie eurofondov v pôdohospodárstve.

Najvyšší kontrolný úrad počas letných mesiacov preverí na základe analýz dotačné schémy na znižovanie dosahov energetickej krízy, projekty financovania výstavby nemocníc v Bratislave a Martine z Plánu obnovy a odolnosti.

Kontrolóri preveria aj Pôdohospodársku platobnú agentúru ako rizikový subjekt, ktorý má na starosti čerpanie eurofondov v pôdohospodárstve. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

"Pozrieme sa aj na to, ako sa v rámci ústredných orgánov štátu využívajú takzvané dohodárske pracovné miesta na plnenie kľúčového poslania ministerstva alebo ústredného orgánu štátu. Riziká spojené s týmto procesom odkontrolujeme v rámci Slovenského pozemkového fondu, kontrolóri navštívia tiež Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR a zároveň najrizikovejšiu inštitúciu, kde evidujeme najvyšší podiel dohodárov na počet kmeňových zamestnancov, a tou je problematický rezort zdravotníctva," priblížil predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

V PPA bude predmetom auditu preverenie funkčnosti vnútorného kontrolného systému a uplatňovanie protikorupčných nástrojov.

Andrassy upozornil na stretnutí premiéra Ľudovíta Ódora aj na problém, ktorý ukázali predošlé kontrolné akcie NKÚ, zamerané na fungovanie vodárenských spoločností a ich postavenie v rámci systému kritickej infraštruktúry štátu.

Napríklad Východoslovenská vodárenská spoločnosť zodpovedá za dodávku pitnej vody pre viac ako milión obyvateľov. Bolo v nej identifikované riziko, ktoré môže podľa NKÚ vyústiť do skrytej privatizácie kľúčovej strategickej verejnej korporácie.

"V prípade, že sa naplnia naše zistenia, východoslovenské obce a mestá, ako jediní nositelia ústavnej povinnosti voči svojim obyvateľom v oblasti zabezpečenia pitnej vody, stratia potrebnú kontrolu nad spoločnosťou, ktorej bol bezplatne odovzdaný majetok štátnych vodárenských spoločností práve preto, aby obce ako akcionári mohli svoje povinnosti aj plniť," povedal Andrassy s tým, že bez uplatňovania akcionárskych práv samospráva stratí možnosti ovplyvňovať využívanie tohto majetku a obyvatelia regiónu sa stanú "rukojemníkmi rôznych biznisových hier".

01 - Modified: 2024-05-01 18:01:30 - Feat.: - Title: Farmárom na juhu Slovenska hrozí konkurz. Zamestnávajú desiatky ľudí 02 - Modified: 2024-04-26 10:08:35 - Feat.: - Title: Slovensku chýba strategické smerovanie, osobná zodpovednosť sa nevyvodzuje, tvrdí kontrolný úrad 03 - Modified: 2024-04-30 10:34:43 - Feat.: - Title: Bezúročná pôžička do 100-tisíc eur. Poslanci schválili vládne záchranné koleso pre farmárov 04 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 05 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 12:16