StoryEditor

Pellegriniho Hlas chce dostať cestovný ruch a regionálny rozvoj pod jeden rezort

27.07.2023, 11:59
Autor:
TASRTASR

Cieľom je zamedziť rozširovanie šedej ekonomiky nelegálneho poskytovania ubytovania na úkor financií miest, obcí a ich obyvateľov.

Mimoparlamentná strana Hlas-SD chce dostať cestovný ruch pod jeden rezort spolu s regionálnym rozvojom.

Zástupcovia strany o tom informovali na štvrtkovej konferencii v obci Poráč na Spiši. V oblasti bezpečnosti chcú v tejto súvislosti zaviesť aj systematické rozširovanie kamerových monitorovacích systémov.

"Ďalším riešením je podpora registrovaných sociálnych podnikov, ktoré sa svojou činnosťou orientujú na aktivity priamo napojené na cestovný ruch a turistiku," uvádza strana, ktorá tiež navrhuje zavedenie systému evidencie digitálnych platforiem ubytovania.

Cieľom je zamedziť rozširovanie šedej ekonomiky nelegálneho poskytovania ubytovania na úkor financií miest, obcí a ich obyvateľov.

Hlas bude tiež presadzovať podporu vidieckeho turizmu a odstupňovanie kompetencií, ktoré súvisí aj s finančnou podporou samospráv. Tam patria aj významné destinácie cestovného ruchu.

Podpredseda strany Richard Raši v tejto súvislosti upozornil, že od roku 2020 cestovný ruch na Slovensku likvidovala nielen pandémia, ale hlavne bývalé vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Skonštatoval, že negatívne kroky sa prejavili najmä v regiónoch.

Do roku 2020 pritom tvoril cestovný ruch tri percentná HDP a zamestnával viac ako 180.000 ľudí. "Vlády, ktoré nám posledné tri a pol roka vládli, akoby nechápali prínos využitia prírodného bohatstva, historického dedičstva a lokálneho potenciálu pre podporu miestnej ekonomiky," skonštatoval Raši.

Expert pre samosprávy Michal Kaliňák zdôraznil, že až 46 percent primátorov a starostov je presvedčených, že cestovný ruch podporuje ekonomiku samospráv a potrebuje výraznú a systematickú pomoc.

Súčasná situácia poukázala podľa Kamila Šaška, ekonomického experta strany, na zraniteľnosť podnikov v mnohých oblastiach podnikania a zároveň odkryla jej negatívny vplyv na miestne ekonomiky a samosprávu.

"Ak rodinné podniky pôsobia vo viac ako 53 percent samospráv, je evidentné, že množstvo z nich je naviazané na cestovný ruch, či už službami alebo výrobkami," objasnil a upozornil na dôležitosť podpory lokálnych zamestnávateľov, ktorí často pôsobia v územiach, kde žiadny zahraničný investor nepríde.

01 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 02 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 04 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 05 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 10:07