StoryEditor

Jordánsko kritizovalo návštevu dvoch izraelských ministrov na Chrámovej hore v Jeruzaleme

27.07.2023, 11:28
Autor:
ČTKČTK

Minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir dnes ráno spolu s ministrom pre Negev a Galileu Jicchakom Wasserlaufom navštívil Chrámovú horu, ktorá je posvätná pre moslimov i židov.

Jordánske ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo dnešnú návštevu dvoch izraelských krajne pravicových ministrov na Chrámovej hore v Jeruzaleme a označilo ju za útok na posvätné miesto islamu, ktorý bude mať svoje následky. Informovali o tom miestne médiá. Podľa denníka Haarec návštevu kritizovalo aj radikálne palestínske hnutie Hamas, ktorého hovorca ju označil za "eskaláciu náboženskej vojny vedenú okupantmi".

Minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir dnes ráno spolu s ministrom pre Negev a Galileu Jicchakom Wasserlaufom navštívil Chrámovú horu, ktorá je posvätná pre moslimov i židov. Nemoslimovia však na ňu môžu vystúpiť len v istých časoch a nesmú sa tam modliť. Ben Gvir v minulosti opakovane vyhlasoval, že chce tieto pravidlá zmeniť.

Na dnešok pripadá sviatok ticha be-av, ktorým si židia pripomínajú niekoľko tragických udalostí svojich dejín, vrátane zničenia židovského chrámu na tomto pahorku, moslimami nazývaným Haram aš-Šaríf (Vznešená svätyňa).

Jordánske ministerstvo zahraničia označilo návštevu ministrov za porušenie "posvätnosti" mešity Al-Aksá, za "provokatívny čin extrémistov" a flagrantné porušenie medzinárodného práva. Okrem mešity Al-Aksá je na pahorku aj moslimská svätyňa Skalný dóm, obe spravuje nadácia, ktorej členov vymenúva Jordánsko. Bezpečnosť na pahorku zabezpečuje Izrael.

Rovnako palestínske ministerstvo zahraničia dnes odsúdilo pobyt dvoch krajne pravicových izraelských ministrov na Chrámovej hore a uviedlo, že izraelská vláda "oficiálne podporuje opakované útoky voči mešite Al-Aksá" a snaží sa zmeniť status quo Chrámovej hory. Takéto obvinenia opakovane odmietol premiér Benjamin Netanjahu, v ktorého koaličnej vláde úradujúcej od decembra sú aj ultraortodoxné strany.

Ben Gvir išiel od nástupu do úradu ministra vlani v decembri na Chrámovú horu už tretíkrát. Rovnako v máji si tým vyslúžil kritiku od Jordánska, ale tiež od ďalších moslimských krajín, vrátane Spojených arabských emirátov či Egypta. Tiež hovorca amerického ministerstva zahraničia ju označil za "provokáciu" a vyjadril obavy kvôli Ben Gvirovej "poburujúcej rétorike". Ben Gvir totiž na Chrámovej hore vyhlásil: "Jeruzalem je náš, rovnako ako celý Izrael. "

Chrámová hora leží vo východnom Jeruzaleme, ktorého sa Izrael spolu so Západným brehom Jordánu a Pásmom Gazy zmocnil za vojny v roku 1967. Z Pásma Gazy sa v roku 2005 na základe mierových dohôd stiahol a teraz túto oblasť ovláda palestínske hnutie Hamas, východný Jeruzalem Izrael anektoval a na Západnom brehu, ktorý okupuje, vláda toleruje rozširovanie židovských osád, hoci to väčšina medzinárodného spoločenstva považuje za nelegálne.

01 - Modified: 2024-04-14 12:37:43 - Feat.: - Title: Libanon hlási zásah budovy Hizballáhu, Jordánsko narušenie vzdušného priestoru 02 - Modified: 2024-04-13 20:31:47 - Feat.: - Title: Jordánsko kvôli bezpečnosti uzatvorilo svoj vzdušný priestor pre všetky lietadlá 03 - Modified: 2024-03-10 14:38:30 - Feat.: - Title: USA a Jordánsko nad Pásmom Gazy zhodili ďalšiu humanitárnu pomoc. Armáda stavia dočasné mólo 04 - Modified: 2024-03-05 13:23:49 - Feat.: - Title: Jordánsko uskutočnilo svoje najväčšie letecké zhadzovanie pomoci do Pásma Gazy 05 - Modified: 2024-02-12 14:02:28 - Feat.: - Title: Británia uvalila sankcie na štyroch izraelských osadníkov na Západnom Brehu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 13:02