StoryEditor

Slovensko podporuje vývoz obilia z Ukrajiny cez koridory solidarity, tvrdí minister Bíreš

25.07.2023, 23:40
Autor:
TASRTASR

Jozef Bíreš spresnil, že európskeho komisára pre poľnohospodárstvo Janusza Wojciechowského a svojich rezortných kolegov z 27-člennej Únie upozornil na situáciu s obilím na Slovensku.

Slovensko aj na úrovni Únie vyjadrilo podporu Ukrajine a jej snahám o vývoz obilia na svetové trhy. Uviedol to minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš po zasadnutí utorkovej Rady Únie pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

Bíreš spresnil, že európskeho komisára pre poľnohospodárstvo Janusza Wojciechowského a svojich rezortných kolegov z 27-člennej Únie upozornil na situáciu s obilím na Slovensku.

Pripomenul im, že cez prebiehajúcu žatvu slovenskí poľnohospodári evidujú zvýšenú úrodu o desať až 12 percent v porovnaní s priemerom za posledné päťročné obdobie.

"To je na jednej strane veľmi dobre, na druhej strane naše skladové priestory pre obilie sú limitované, pretože nám veľa obilia zostalo na sklade. Druhá záležitosť je, že predaj tohto obilia vzhľadom na ceny je dosť obmedzený," vysvetlil minister.

Bíreš v Bruseli za Slovensko vyjadril plnú podporu prevozu ukrajinských komodít cez koridory solidarity, čo je podľa neho dôležité po opätovnej ruskej blokáde vývozu ukrajinských obilnín cez Čierne more.

Komisár Wojciechowski na Rade ministrov uviedol, že Únia dokáže získať z Ukrajiny takmer všetky poľnohospodárske výrobky, ktoré sa po odstúpení Ruska od obilnej dohody teraz nemôžu vyvážať cez jej čiernomorské prístavy, a to pozemnou cestou, cez koridory solidarity prostredníctvom železníc a ciest cez členské štáty Únia susediace s Ukrajinou.

"Slovensko sa snaží v tejto oblasti Ukrajine maximálne pomáhať a v celom procese infraštruktúry robí tak, aby podmienky transportu obilia boli čo najjednoduchšie, neboli s tým žiadne komplikácie a to obilie sa dostalo tam, kde ho najviac potrebujú, hlavne do tretích krajín," opísal situáciu Bíreš.      

Zopakoval, že pre Slovensko je politickou prioritou pomáhať Ukrajine aj čo sa týka predaja jej obilia, ale za podmienok, aby to nespôsobilo komplikácie na trhu so slovenskými potravinami.

01 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 03 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 05 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 19:29