StoryEditor

Macronov emisár chce nájsť riešenie pre voľbu prezidenta Libanonu

25.07.2023, 19:54
Autor:
TASRTASR

Libanon je bez prezidenta už viac ako osem mesiacov, odkedy sa 31. októbra minulého roku skončil mandát prezidenta Míšála Awna.

Osobitný vyslanec francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona pre Libanon Jean-Yves Le Drian pricestoval v utorok popoludní do Bejrútu. Cieľom jeho v poradí už druhej misie je nájsť východisko z patovej politickej situácie pri voľbe libanonského prezidenta.

Libanon je bez prezidenta už viac ako osem mesiacov, odkedy sa 31. októbra minulého roku skončil mandát prezidenta Míšála Awna.

Le Drian v utorok rokoval s predsedom libanonského parlamentu Nabím Barrím. Naplánované má aj schôdzky s ďalšími aktérmi na politickej scéne. Viaceré miestne médiá uvádzajú, že Le Drianove rokovania budú pokračovať až do štvrtka.

Návšteva Le Driana v Bejrúte sa koná týždeň po stretnutí zástupcov piatich krajín - Francúzska, Spojených štátov, Saudskej Arábie, Kataru a Egypta - v Dauhe, ktorí podporili jeho návrhy na riešenie situácie v Libanone.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že cieľom Le Drianovej misie je dosiahnuť, aby všetky zainteresované strany vytvorili "podmienky na vznik konsenzuálneho riešenia pre voľbu prezidenta republiky, čo je nevyhnutný krok k reaktivácii politických inštitúcií, ktoré Libanon naliehavo potrebuje na nastúpenie cesty k obnove".

Spravodajský web L’Orient-Le Jour napísal, že tandem šiitských strán Amal a Hizballáh podporuje v prezidentských voľbách kandidatúru vodcu hnutia Marada Sulajmána Farandžiju. Väčšina kresťanov a zvyšok opozície je však skôr za kandidatúru vysokého predstaviteľa Medzinárodného menového fondu Džiháda Azúra.

V súlade s komplikovaným rozdelením moci v Libanone post libanonského prezidenta zastáva maronitský kresťan, premiérske kreslo je vyhradené pre sunnitského moslima a post predsedu parlamentu pripadá šiitskému moslimovi.

AFP podotkla, že viaceré pokusy, ktoré Francúzsko ako bývalý koloniálny vládca Libanonu podniklo v snahe dostať ho z problémov, sa skončili neúspechom.

01 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 03 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 04 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 05 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 11:34