StoryEditor

Indovia kritizujú film Oppenheimer pre citáciu ich svätej knihy v sexuálnej scéne

24.07.2023, 14:59
Autor:
ČTKČTK

Člen hinduisticko-nacionalistickej Indickej ľudovej strany premiéra Naréndra Módího označil film za znepokojivý útok na hinduizmus.

Časť indickej spoločnosti kritizuje nový film Oppenheimer o tvorcovi atómovej bomby kvôli citácii z ich svätej knihy v sexuálnej scéne. Národniari záber označili za "útok na hinduizmus". Užívatelia sociálnych sietí vyzývajú na bojkot snímky, ktorá za prvý víkend v kinách zaznamenala rekordné tržby, uviedla agentúra Reuters. V indických kinách film napriek tomu boduje, píše CNN.

Vo filme Oppenheimer režiséra Christophera Nolana hrá Cillian Murphy amerického vedca Roberta Oppenheimera, ktorý vyvinul atómovú bombu a bol tiež veľkým znalcom staroindickej literatúry. Film vyvolal nadšené recenzie a očakáva sa, že bude nominovaný na nadchádzajúci boj o Oscary. Florence Pughová stvárnila vedcovu partnerku Jean Tatlockovú.

Pughová vo filme preruší pohlavný styk, vezme výtlačok Bhagavadgíty, jedného z najposvätnejších textov hinduizmu, a požiada Murphyho, aby z neho prečítal. "Teraz som sa stal Smrťou, ničiteľom svetov," číta Murphy a potom sa dvojica vracia k prerušenej činnosti, opisuje scénu portál stanice CNN.

Scéna vyvolala pobúrenie medzi niektorými pravicovými skupinami. Člen hinduisticko-nacionalistickej Indickej ľudovej strany premiéra Naréndra Módího označil film za "znepokojivý útok na hinduizmus" a považuje ho za "súčasť väčšieho sprisahania protihinduistických síl", píše CNN. Člen vlády a zakladateľ nadácie Save Culture Save India Udaj Máhurkar na twitteri píše o "vedení vojny proti hinduistickej komunite". Film má za "priamy útok na náboženské presvedčenie miliardy tolerantných hinduistov. "

Vo väčšine Indie bol film dobre prijatý, kritici o ňom písali nadšené recenzie a za prvý víkend v Indii utŕžil vyše tri milióny dolárov. Zarobil si tak trikrát viac ako film Barbie režisérky Grety Gerwigovej, ktorý išiel do kín v rovnaký deň. Indická filmová rada označila snímku Oppenheimer ako film s témami pre dospelých, ktorý je pod dohľadom dospelej osoby prístupný aj deťom mladším ako 12 rokov.

Snímka Barbie s Margot Robbieovou v hlavnej úlohe sa potýka s problémami na štarte v Pakistane. Úrady v provincii Pandžáb odsunuli premiéru kvôli "nežiaducemu obsahu". Film sleduje filmovú komisiu a rozhodne, či nie je v rozpore so sociálnymi, kultúrnymi a náboženskými hodnotami krajiny, píše portál denníka The Guardian.

01 - Modified: 2024-05-04 05:08:45 - Feat.: - Title: V Kanade zadržali troch Indov v spojitosti so smrťou sikhského aktivistu 02 - Modified: 2024-05-03 13:50:34 - Feat.: - Title: Tesla kvôli kopírovaniu ochrannej známky žaluje svojho indického menovca 03 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 04 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 05 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 08:06