StoryEditor

Pred chrámom v Odese, ktorý dostal zásah pri ruskom útoku, sa konala bohoslužba

23.07.2023, 17:32
Autor:
TASRTASR

Gubenátor Odeskej oblasti Oleh Kiper uviedol, že ruskými útokmi bolo v prístavnom meste Odesa poškodených najmenej 25 historických pamiatok.

Pred čiastočne zničeným Katedrálnym chrámom Premenenia Pána v juhoukrajinskom meste Odesa, ktorý v noci na nedeľu dostal zásah pri raketovom útoku ruskej armády, sa niekoľko hodín po útoku konala bohoslužba pod holým nebom. Zišli sa na nej desiatky veriacich. Na svojom webe o tom informoval francúzsky denník Le Monde.

Gubenátor Odeskej oblasti Oleh Kiper uviedol, že ruskými útokmi bolo v prístavnom meste Odesa poškodených najmenej 25 historických pamiatok.

Je medzi nimi aj niekoľko pozoruhodných mestských palácov z 19. a 20. storočia, ako sú domy rodín Papudovovcov, Gagarinovcov a Zabludovských.

"Rusi zámerne namierili svoje rakety na historické centrum Odesy, ktoré je chránené" Organizáciou Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), upozornil gubernátor a dodal, že "všetko, čo bolo vytvorené tvrdou prácou veľkých architektov, teraz ničia cynické monštrá".

Moskva tvrdí, že v Odese zasiahla miesta, kde sa pripravovali "teroristické činy" proti Rusku.

"Ozbrojené sily Ruskej federácie v noci podnikli útok... na objekty, kde sa pripravovali teroristické akcie proti Rusku s použitím námorných bezpilotných dronov," uviedla ruská armáda.

Útok na Odesu, ktorý sa vyžiadal dve obete na životoch a 22 ranených vrátane štyroch detí, Ukrajina označila za vojnový zločin.

"Katedrálny chrám Premenenia Pána, ktorý sa nachádza v historickom centre Odesy, chránenom UNESCO, bol zničený. Vojnový zločin, ktorý nikdy nebude zabudnutý ani odpustený," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v statuse zverejnenom na sociálnej sieti Twitter.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj avizoval odvetu za ruský útok na Odesu.

Odesa zažila masívne útoky aj v noci na piatok, pričom vtedy Kyjev obvinil Moskvu, že sa konkrétne zamerala na prístavnú infraštruktúru, aby zabránila akémukoľvek možnému obnoveniu vývozu obilia z Ukrajiny.

Odesa, ktorá leží na pobreží Čierneho mora, je strategicky dôležitým prístavom pre námornú dopravu v regióne.

Organizácia UNESCO už v piatok "ostro odsúdila" údery proti "niekoľkým múzeám" a historickým budovám v centre Odesy. Ruská armáda naďalej tvrdí, že na Ukrajine útočí len na objekty vojenského významu.

01 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Mesto hriechu, rebelov aj básnikov. Odesa prežila židovské pogromy aj vojny, teraz znovu čelí ruskej hrozbe 03 - Modified: 2024-03-27 10:08:13 - Feat.: - Title: Päť scenárov francúzskeho angažmán na Ukrajine. Vrátane priamej vojny s Ruskom 04 - Modified: 2024-03-15 18:37:09 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil ruský útok na Odesu, zahynulo pri ňom najmenej 20 ľudí 05 - Modified: 2024-03-15 14:30:19 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, zahynulo najmenej 14 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 13:03