StoryEditor

Ruské nálety ťažko poškodili Chrám Premenenia Pána v Odese

23.07.2023, 09:25
Autor:
TASRTASR

Pri raketovom útoku, ktorý poškodil aj šesť domov a bytoviek, zahynul jeden civilista a 19 ďalších vrátane štyroch detí utrpelo zranenia. Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kipar spresnil, že hospitalizovať museli 14 ľudí.

Ruské útoky na ukrajinské mesto Odesa v noci na nedeľu ťažko poškodili tamojšiu pravoslávnu katedrálu patriacu ukrajinskej pravoslávnej cirkvi s väzbami na Moskvu. Miestne úrady informovali, že spod jej trosiek vyzdvihli ikonu patrónky tohto prístavného mesta.

Pri raketovom útoku, ktorý poškodil aj šesť domov a bytoviek, zahynul jeden civilista a 19 ďalších vrátane štyroch detí utrpelo zranenia. Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kipar spresnil, že hospitalizovať museli 14 ľudí.

Odeská vojenská správa uviedla, že ťažko poškodený zostal Chrám Premenenia Pána, patriaci ukrajinskej pravoslávnej cirkvi s väzbami na Moskvu. Spod trosiek sa však podarilo vyzdvihnúť Kasperovskú ikonu Matky Božej, ktorá je patrónkou Odesy.

Chrám Premenenia Pána je najväčšou pravoslávnou katedrálou v Odese a vysvätený bol v roku 1809.

Na fotografiách a videozáznamoch zverejnených tamojšími predstaviteľmi a políciou je vidieť zničené časti chrámu a trosky v jeho vnútri, pričom viacero ikon leží roztrúsených po zemi.

Videá na sociálnych sieťach zachytili aj utrápeného muža, ktorý kráčal vnútri tmavej katedrály a opakoval: "Chrám už nie je .... Pane, zmiluj sa." Agentúra Reuters pripomína, že pravosť týchto videí nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Ukrajinská pravoslávna cirkev je druhou najväčšou cirkvou na Ukrajine, aj keď väčšina ukrajinských pravoslávnych veriacich sa hlási k druhej vetve sformovanej pred štyrmi rokmi zjednotením odnoží nezávislých od patriarchátu v Moskve.

Kyjev obvinil ukrajinskú pravoslávnu cirkev z udržiavania väzieb s ruskou pravoslávnou cirkvou, ktorá podporuje vojenskú inváziu Moskvy, píše Reuters. Ukrajinská pravoslávna cirkev tvrdí, že s Moskvou prerušila väzby už vlani v máji.

Ukrajinské letectvo na platforme Telegram v nedeľu spresnilo,  že Rusko na Odesu útočilo vysoko presnými raketami Onyx a riadenými strelami typu Kalibr. Protivzdušná obrana mesta zničila "značnú časť" rakiet, medzi ktorými sa mali nachádzať aj balistické strely typu Iskander.

Čiernomorský prístav Odesa bol už od začiatku ruskej vojenskej invázie bombardovaný viackrát, pripomína AFP. V januári tohto roka zaradila Organizácia OSN pre vedu, kultúru a vzdelávanie (UNESCO) historické centrum tohto mesta na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva v ohrození.

Opakovaným útokom Odesa čelí od začiatku tohto týždňa, keď Moskva odstúpila od čiernomorskej obilnej dohody umožňujúcej vývoz obilia z ukrajinských prístavov. Ukrajina obvinila Rusko zo zámerného cielenia na zásoby obila a infraštruktúru nevyhnutnú na realizáciu obilnej dohody.

 

01 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 02 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 08:43