StoryEditor

Toyota a Mitsubishi spoja sily pri vývoji vozidla na povrchu Mesiaca

23.07.2023, 08:10
Autor:
ČTKČTK

Toyota vozidlo vyvíja spoločne s japonskou vesmírnou agentúrou JAXA. Japonsko sa snaží urýchliť svoj program výskumu vesmíru.

Japonská automobilka Toyota Motor bude spolupracovať s priemyselnou korporáciou Mitsubishi Heavy Industries na mesačnom vozidle pre ľudskú posádku.

Toyota vozidlo vyvíja spoločne s japonskou vesmírnou agentúrou JAXA, informovala v tlačovej správe. Japonsko sa snaží urýchliť svoj program výskumu vesmíru.

Spoločnosť Mitsubishi Heavy samostatne vyvíja bezpilotné lunárne prieskumné vozidlo, ktoré chce uviesť do prevádzky v roku 2025. Údaje a skúsenosti, ktoré získa pri jeho prevádzke na povrchu Mesiaca, poskytne Toyote.

Mitsubishi sa podieľala na stavbe časti Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Toyote pri konštrukcii vozítka s pretlakovou kabínou pre posádku ponúkne aj svoje know-how v oblasti systémov na podporu života vo vesmíre. Vozidlo nazvané Lunar Cruiser, ktorého názov odkazuje na model automobilky, má byť na Mesiac vyslané v roku 2029.

Toyota na oplátku prispeje svojimi odbornými znalosťami z výroby rôznych typov vozidiel, od pretekárskych automobilov až po pick-upy, takže výsledný stroj bude môcť pracovať aj v mimoriadne drsnom prostredí.

Automobilka uviedla, že Lunar Cruiser bude poháňaný regeneratívnymi palivovými článkami, ktoré budú vyrábať elektrinu len zo slnečného svetla a vody.

"Dúfame, že technológiu, ktorú sme získali pri vývoji mesačného vozítka, dobre využijeme aj na Zemi," povedal na tlačovej konferencii vedúci projektu v Toyote Ken Jamašita. Regeneratívne palivové články by sa mohli podľa automobilky používať na výrobu elektriny okrem iného na odľahlých ostrovoch, v utečeneckých táboroch či v oblastiach postihnutých prírodnými katastrofami.

V roku 2019 Toyota informovala, že bude spolu s agentúrou JAXA vyvíjať vozítko pre prieskum Mesiaca. Partneri vtedy uviedli, že vozidlo bude šesť metrov dlhé, 5,2 metra široké a 3,8 metra vysoké. Posádke vyčlenili priestor 13 metrov štvorcových.

Projekt Toyoty prichádza v čase, keď čoraz viac súkromných spoločností po celom svete zvyšuje svoje úsilie o prieskum vesmíru.

Modul spoločnosti SpaceX sa v roku 2020 úspešne pripojil k ISS, a stal sa tak prvou komerčnou vesmírnou loďou s posádkou, ktorej sa to podarilo. Do odvetvia prieskumu vesmíru vstúpili aj ďalšie japonské spoločnosti, napríklad Nissan či Honda.

01 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 02 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 03 - Modified: 2024-04-03 11:31:35 - Feat.: - Title: Japonským automobilkám sa v Spojených štátoch darilo. Predaj Toyoty vzrástol o pätinu 04 - Modified: 2024-03-19 09:21:03 - Feat.: - Title: Prvé inteligentné mesto budúcnosti bude obrovský ľudský experiment. Automobilka do neho investovala miliardy eur 05 - Modified: 2024-02-13 09:52:11 - Feat.: - Title: Toyota vymieňa vedenie v dcérskej spoločnosti Daihatsu po škandále so zmanipulovanými testami
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 06:09