StoryEditor

Rada NATO-Ukrajina bude v stredu rokovať o čiernomorskej obilnej dohode

23.07.2023, 07:45
Autor:
TASRTASR

Krátko pred týmto oznámením Stoltenberg telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zvoláva na žiadosť Ukrajiny na stredu zasadnutie novej Rady NATO-Ukrajina. Informovala o tom v noci na nedeľu tlačová agentúra DPA.

Cieľom je "konzultovať najnovší vývoj a diskutovať o preprave ukrajinského obilia cez Čierne more," uviedla hovorkyňa NATO Oana Lungescuová. Stretnutie sa bude konať na úrovni veľvyslancov, dodala.

Krátko pred týmto oznámením Stoltenberg telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"Dobrý telefonát s prezidentom Zelenským o odstúpení Ruska od čiernomorskej obilnej dohody. Dôrazne odsudzujeme pokus Moskvy zneužívať potraviny ako zbraň," napísal Stoltenberg na Twitteri.

"Spojenci budú stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné, a po samite NATO je Ukrajina bližšie k NATO ako kedykoľvek predtým," dodal Stoltenberg s odkazom na nedávny samit NATO v Litve.

Zelenskyj uviedol, že so šéfom Severoatlantickej aliancie diskutovali o implementácii dohôd dosiahnutých na danom samite a o ďalších integračných krokoch Ukrajiny do tohto obranného spolku.

"S pánom Stoltenbergom sme tiež určili priority a budúce kroky potrebné na odblokovanie a udržateľnú prevádzku čiernomorského obilného koridoru," uviedol Zelenskyj na rovnakej sociálnej sieti.

Na samite NATO vo Vilniuse sa 31 členov tejto obrannej aliancie rozhodlo ďalej zintenzívniť spoluprácu s Ukrajinou a zriadilo Radu NATO-Ukrajina, spoločné poradné fórum na podporu diskusie o bezpečnostných otázkach s Kyjevom.

Rusko v pondelok odmietlo predĺžiť obilnú dohodu, ktorá v čase prebiehajúcej vojny umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Platnosť predmetnej dohody, ktorú vlani pomohli sprostredkovať OSN a Turecko, vypršala v noci na utorok.

Od skončenia platnosti dohody nevyplávali z ukrajinských čiernomorských prístavov žiadne lode a Rusko opakovane ostreľuje prístavné mestá na juhu Ukrajiny.

01 - Modified: 2024-04-29 14:53:58 - Feat.: - Title: Turecko podporilo Rutteho kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 04 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 05 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 19:42