FOTO: TASR/ Pavol Zachar
StoryEditor

Slovenská pošta dostala ponuky na kúpu prebytočných objektov v Revúcej a Nitre

21.07.2023, 11:08
Autor:
TASRTASR

Pošta je vlastníkom stoviek rozličných typov budov. Objekty, ktoré pre svoj výkon už nepotrebuje, odpredáva ako prebytočný majetok.

Slovenská pošta dostala ponuky na kúpu prebytočného nehnuteľného majetku v Revúcej a mestskej časti Nitry Mlynárce. O ďalších päť objektov, ktoré boli  predmetom verejného ponukového konania, v stanovenom termíne neprejavil záujem žiadny kupca, informuje vedúca odboru komunikácie a marketingu SP Jana Lukáčová.

Doručené boli dve ponuky

Zasadnutie komisie na odpredaj prebytočného nehnuteľného majetku SP a vyhodnotenie ponúk na odpredaj objektov v Spišskej Novej Vsi, Jelšave, Revúcej, Radzovciach, Liptovskej Ondrášovej a nehnuteľností na Cintorínskej ulici v Nitre a v nitrianskej mestskej časti Mlynárce, sa uskutočnilo vo štvrtok v Banskej Bystrici. V stanovenej lehote boli doručené dve ponuky, jedna na nehnuteľnosť v Revúcej s navrhovanou cenou 130 400 eur a jedna na objekt v mestskej časti Nitry Mlynárce s navrhovanou cenou takmer 359-tisíc eur.

"Komisia následne hodnotila aj splnenie stanovených podmienok. Ponuka na nehnuteľnosť v Revúcej splnila všetky stanovené podmienky a hodnotiaca komisia odporúča predmetnú ponuku prijať. Ponuka na nehnuteľnosť v katastrálnom území Mlynárce obsahuje zrejmé chyby v písaní a počítaní, a z tohto dôvodu bude uchádzač, ktorý predložil ponuku, vyzvaný na opravu," priblížila Lukáčová.

Odpredaj stagnuje

Objekty, ktoré boli predmetom predaja, no SP na ne nedostala žiadne ponuky, budú zverejnené v ďalšom kole verejného ponukového konania. Záujem o prebytočné nehnuteľnosti pošty má podľa SP v ostatnom čase stagnujúci trend, dôvodom je všeobecná makroekonomická situácia.

"Celosektorovo sa znižuje dopyt po kúpe nehnuteľného majetku z dôvodov ochladzovania realitného trhu, energetickej krízy, nízkeho tempa rastu HDP, ako aj vysokej miery inflácie, ktorá nie je korigovaná adekvátnym rastom ziskov firiem a príjmov domácností. Vážnym elementom komplikujúcim predaj predovšetkým drahších nehnuteľností je enormný rast úrokových sadzieb a sťažená dostupnosť hypotekárnych a korporátnych úverov, z ktorých je v nemalej miere financovaná kúpa nehnuteľností," skonštatovala Lukáčová.

Slovenská pošta je vlastníkom takmer 550 rozličných typov budov, objekty, ktoré pre svoj výkon už nepotrebuje, odpredáva ako prebytočný majetok. Dôležitým faktorom je i vek nehnuteľností v majetku pošty, väčšina z nich je staršia ako 50 rokov a ich udržiavanie a rekonštrukcie si vyžadujú nemalé finančné prostriedky. "Investičný dlh, ktorý sa tiahne s poštou dlhé roky, je preto značne vysoký. Aj to je dôvod, prečo pošta budovy, ktoré nevyužíva alebo len sčasti využíva, určí na predaj," vysvetlila Lukáčová.

01 - Modified: 2024-04-10 13:39:23 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na falošné SMS vydávajúce sa za Slovenskú poštu 02 - Modified: 2024-02-23 11:57:11 - Feat.: - Title: Slovenská pošta vydáva známku k Veľkej noci 03 - Modified: 2023-12-18 13:19:54 - Feat.: - Title: Slovenská pošta našla v balíčku páchnuce vtáčie telíčka. Zamestnancom prejdú rukami státisíce zásielok 04 - Modified: 2023-12-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Chcete, aby vám zásielku doručili do Vianoc? Do tohto termínu si ju treba objednať 05 - Modified: 2023-10-31 14:25:09 - Feat.: - Title: Slovenská pošta poskytla Európskej komisii k zmluve so SWAN požadované vysvetlenia a podklady
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 17:43