StoryEditor

Vyhnite sa frázam spájajúcim negativitu s černošstvom, vyzýva britská iniciatíva

21.07.2023, 08:35
Autor:
ČTKČTK

V príručke sa uvádza, že spájanie belošstva s vonkajšou aj vnútornou čistotou a dobrotou a černošstvo so zlom a deštrukciou slúži na posilňovanie škodlivých stereotypov a rasovej hierarchie.

Frázy a slová, ktoré spájajú negativitu s černošstvom a pozitivitu s belošstvom, ako napríklad "čierna nálada", "temné časy" alebo "belšie ako biela", posilňujú rasistické konotácie. Ľudia by sa im preto mali vyhýbať, odporúča britská nezisková iniciatíva proti rasizmu Reframing Race. Denník The Guardian napísal o jej správe, ktorú zostavila, aby vybavila aktivistov proti rasovej diskriminácii a nerovnosti slovami, ktorá sa podľa združenia ukázala ako najúčinnejšia pri presviedčaní ľudí o "škodlivosti a štrukturálnej povahe rasizmu".

V príručke sa uvádza, že spájanie belošstva s vonkajšou aj vnútornou čistotou a dobrotou a černošstvo so zlom a deštrukciou slúži na "posilňovanie" škodlivých stereotypov a rasovej hierarchie, v ktorej sú černosi a zástupcovia menšín "odsúvaní na dno".

Príručka tiež tvrdí, že používaním vizuálnych popisov, ktoré platia len u bielych ľudí - napríklad "červenať sa", "popolavá tvár" alebo "modré pery", riskujeme, že černosi alebo zástupcovia iných menšín budú považovaní za iných, a preto sa im treba vyhnúť. Správa uvádza, že používanie iných výrazov by pomohlo zabezpečiť, aby "oznámenie bolo inkluzívne a prospešné pre život".

Medzi ďalšie odporúčania patrí vyhýbať sa výrazu "biela robotnícka trieda" a radšej používať "multietnická robotnícka trieda" alebo "robotníci všetkých etník", pretože používanie prvého z nich vylučuje černochov a menšiny z tejto triednej skupiny.

Iniciatíva tiež navrhuje vyhýbať sa používaniu výrazu "bohatá elita" a radšej hovoriť "hŕstka mocných", pretože prvý výraz môže vyvolávať antisemitizmus a živiť konšpiračné teórie krajne pravicových bielych nacionalistov. Namiesto používania slova "rasizmus" by aktivisti hovorili o "ideológii rasizmu" alebo "praxi rasizmu", pretože nadmerné používanie samostatného termínu rasizmus bez ďalších informácií alebo kontextu môže vytvárať "hmlu".

Správa Reframing Race zverejnená v minulom roku zistila, že každý piaty človek v Anglicku si myslí, že niektoré rasy sa rodia menej inteligentné ako iné, štyria z desiatich ľudí v Anglicku si myslia, že niektoré etnické skupiny sú prirodzene pracovitejšie ako iné, a traja z desiatich ľudí v Anglicku si Myslí, že niektorá rasa vypovedá niečo o jeho charaktere.

01 - Modified: 2024-03-12 17:00:00 - Feat.: - Title: Šéf radikálnej pravice v Portugalsku objavil medzeru na trhu. Sľúbil, že sa postará o „upratovanie v krajine“ 02 - Modified: 2024-03-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Načo sa snažiť, pre nich budeme stále len Cigáni. Ženy vo vlaku slovne napadli rómske deti, zastala si ich len sprievodkyňa 03 - Modified: 2024-02-22 11:31:37 - Feat.: - Title: Útok múkou na Jána Bendiga bol podvod. Spevákovi teraz hrozí trest, že úrady zamestnal zbytočne 04 - Modified: 2024-02-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Fascinoval ho rasizmus. Černošský pianista sa dostal k členom KKK, skončilo to však priam neuveriteľne 05 - Modified: 2023-12-23 14:00:00 - Feat.: - Title: Vianočná rasová vojna. V roku 1896 sa sviatky radosti a pokoja zmenili v Kentucky na masaker Afroameričanov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. máj 2024 06:37