StoryEditor

Demonštranti v Bagdade vzali útokom švédsku ambasádu a podpálili ju

20.07.2023, 08:30
Autor:
TASRTASR

K incidentu došlo počas protestu proti ďalšiemu avizovanému demonštratívnemu spáleniu Koránu vo Švédsku.

Stovky demonštrantov vtrhli vo štvrtok v skorých ranných hodinách na švédske veľvyslanectvo v Bagdade a podpálili ho. Iracká vláda incident odsúdila a vyzvala bezpečnostné zložky, aby ho čo najskôr vyšetrili a identifikovali osoby, ktoré sú zaň zodpovedné.

Ako informovali agentúry Reuters a AFP, k incidentu došlo počas protestu proti ďalšiemu avizovanému demonštratívnemu spáleniu Koránu vo Švédsku. Tento akt by sa mal odohrať vo štvrtok pred irackým veľvyslanectvom v Štokholme - opäť so súhlasom švédskej polície.

Podľa príspevkov zverejnených na platforme Telegram a iných médií štvrtkové zhromaždenie zvolali stúpenci šiitského duchovného Muktadu Sadra v súvislosti s tým, že polícia v Štokholme udelila povolenie na konanie ďalšieho protestu pred irackým veľvyslanectvom, na ktorom sa opäť plánuje demonštratívne pálenie Koránu - posvätnej knihy moslimov.

Sadr vyzval na protesty proti Švédsku a na vyhostenie švédskeho veľvyslanca už koncom júna - po tom, ako Iračan žijúci vo Švédsku spálil korán pred mešitou v Štokholme.      

V reakcii na to sa pred švédskym veľvyslanectvom v Bagdade uskutočnili dva veľké protesty, pričom v jednom prípade demonštranti prenikli na pozemok veľvyslanectva, ale nevstúpili do samotnej budovy zastupiteľského úradu.

V sérii videí zverejnených najnovšie v skupine One Baghdad na Telegrame vidno, ako sa ľudia vo štvrtok okolo 01.00 h miestneho času zhromažďujú okolo veľvyslanectva, skandujú heslá na podporu Sadra a približne o hodinu neskôr vtrhnú do komplexu veľvyslanectva.

Na videozáznamoch neskôr badať i dym stúpajúci z budovy v komplexe veľvyslanectva. Agentúra Reuters však pravosť týchto videí nedokázala overiť.

Bezprostredne nebolo jasné, či sa v čase útoku na veľvyslanectvo niekto nachádzal vo vnútri.

Zdroj agentúry Reuters dodal, že nikto zo zamestnancov švédskeho veľvyslanectva v Bagdade nebol počas protestu zranený. Švédske ministerstvo zahraničných vecí to pre AFP potvrdilo s tým, že všetci zamestnanci sú v bezpečí.

01 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 03 - Modified: 2024-04-26 09:14:42 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita upustila od ultimáta. Propalestínski demonštranti zostávajú na mieste 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 10:42