FOTO: REUTERS
StoryEditor

Biden hovoril s pápežovým mierovým vyslancom o repatriácii ukrajinských detí

19.07.2023, 06:57
Autor:
TASRTASR

Medzinárodný trestný súd vydal na ruského prezidenta Vladimira Putina zatykač, pričom ho obvinil z únosov detí z Ukrajiny do Ruska.

Americký prezident Joe Biden sa v utorok v Bielom dome dome stretol s kardinálom Matteom Zuppim, osobitným vyslancom pápeža Františka pre urovnanie konfliktu na Ukrajine. Okrem iného hovorili o snahách Vatikánu o repatriáciu ukrajinských detí deportovaných do Ruska, informuje agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu Biden a Zuppi diskutovali o pápežovom úsilí o zaistenie dodávok "humanitárnej pomoci, ktorá by zmiernila utrpenie spôsobené pokračujúcou ruskou agresiou na Ukrajine".

Predmetom rozhovoru boli aj "snahy Vatikánu o návrat ukrajinských detí, ktoré boli násilne deportované" do Ruska, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. Bližšie informácie o obsahu schôdzky neboli bezprostredne známe.

image

Výrobcovia čipov v USA vyzvali vládu, aby ďalej neobmedzovala predaj do Číny. Biden je proti

Bolonský arcibiskup a predseda talianskej biskupskej konferencie Zuppi odcestoval na návštevu Spojených štátov, ktorá sa koná na žiadosť pápeža Františka, v pondelok a zostane tam do stredy. Vatikán chce týmto spôsobom podporiť pápežove iniciatívy týkajúce sa vojny na Ukrajine.

Zuppi nedávno navštívil Kyjev, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Potom pricestoval aj do Moskvy, hovoril s ruskou komisárkou pre práva detí Marijou Ľvovovou-Belovovou, ako aj s patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom, ktorý patrí k zástancom ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine.

Medzinárodný trestný súd vydal na Ľvovovú-Belovovú a ruského prezidenta Vladimira Putina zatykače, pričom ich obvinil z únosov detí z Ukrajiny do Ruska.

Pápež František opakovane vyzýva na ukončenie vojny na Ukrajine, ale zdržiava sa adresnej kritiky Moskvy. Podľa AP ide o súčasť tradície Vatikánu zachovávať diplomatickú neutralitu v konfliktoch, a to v nádeji, že Svätá stolica môže zohrať zákulisnú úlohu v mierových snahách.

01 - Modified: 2024-05-02 16:11:05 - Feat.: - Title: Protesty nesmú byť násilné, pre antisemitizmus nie je miesto, povedal Biden o podporovateľoch Palestíny 02 - Modified: 2024-04-28 18:23:16 - Feat.: - Title: Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov 03 - Modified: 2024-04-28 16:29:33 - Feat.: - Title: Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom 04 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 05 - Modified: 2024-04-28 06:50:00 - Feat.: - Title: Pápež sa dnes vydáva prvýkrát po siedmich mesiacoch mimo Ríma, ide do Benátok
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 12:43