StoryEditor

Minister Wlachovský: Latinská Amerika a Karibik majú obrovský potenciál

18.07.2023, 19:57
Autor:
TASRTASR

Ministri sa zhodli na tom, že Slovensko aj Argentína majú rovnaké pozície k invázii Ruska na Ukrajinu, ktorú jednoznačne odsudzujú.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský v utorok privítal prijatie spoločného vyhlásenia krajín o posilnení spolupráce medzi krajinami Európskej únie a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC).

Wlachovský v pondelok a utorok sprevádzal predsedu vlády Ľudovíta Ódora v Bruseli na samite lídrov Európskej únie a CELAC.

"Latinská Amerika a Karibik majú obrovský potenciál, ide o región veľkého geopolitického, hospodárskeho a kultúrneho významu pre Európu," uviedol Wlachovský.

Zároveň poukázal na to, že obyvatelia EÚ, Latinskej Ameriky a Karibiku majú spolu viac ako miliardu obyvateľov. "Globálnym výzvam môžeme spoločne čeliť efektívnejšie, spoločne dokážeme posilniť medzinárodný poriadok založený na pravidlách a tiež podporovať mier, bezpečnosť a demokraciu," dodal minister.

Lídri krajín EÚ a CELAC prijali spoločné vyhlásenie o posilnení spolupráce a vzájomnej prepojenosti v oblastiach spoločného záujmu, medzi ktoré patrí ekonomická obnova, obchodná spolupráca, zelená a inkluzívna ekonomika či digitálna transformácia.

Počas samitu sa šéf slovenskej diplomacie stretol so svojím rezortným kolegom z Argentíny Santiagom Cafierom, s ktorým rokoval o posilnení bilaterálnych vzťahov, predovšetkým v hospodárskej oblasti, ako aj možnostiach ďalšieho rozvoja multilaterálnej spolupráce.

Ministri sa tiež zhodli na tom, že Slovensko aj Argentína majú rovnaké pozície k invázii Ruska na Ukrajinu, ktorú jednoznačne odsudzujú.

Samit lídrov EÚ a CELAC sa na takejto úrovni konal prvýkrát po ôsmich rokoch. Zúčastnili sa na ňom hlavy štátov a premiéri z 27 členských krajín EÚ a 33 členských štátov CELAC. Spoločne mu predsedali predseda Európskej rady Charles Michel a Ralph Gonsalves, premiér Svätého Vincenta a Grenadín a aktuálny predseda CELAC.

Samitu predchádzalo stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ a CELAC, ktoré sa vlani v októbri konalo v Buenos Aires. Slovensko na ňom zastupovala štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková.

 

01 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 02 - Modified: 2024-02-14 13:41:12 - Feat.: - Title: Lavrov navštívi Latinskú Ameriku. Západ hádže Rusku diplomatické polená pod nohy, vyhlásil 03 - Modified: 2023-12-02 07:58:40 - Feat.: - Title: Paraguajom otriasol škandál: Vládny činiteľ podpísal memorandum s fiktívnym štátom 04 - Modified: 2023-12-01 08:40:14 - Feat.: - Title: Tohtoročné výmeny vlád nás stoja viac než 300-tisíc eur, časť Ódorových exministrov dá peniaze na dobročinnosť 05 - Modified: 2023-10-22 07:00:00 - Feat.: - Title: V Latinskej Amerike je bežné, že má muž 10 detí s desiatimi ženami a chodí s jedenástou, prezrádza cestovateľ Michal
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 22:16