StoryEditor

Ódor: Summit naznačil obchodné a investičné možnosti aj pre Slovensko

18.07.2023, 18:47
Autor:
TASRTASR

Premiér potvrdil, že summit ponúkol možnosti viacerých bilaterálnych stretnutí, a dodal, že túto možnosť v mene Slovenska využil hlavne šéf diplomacie Miroslav Wlachovský.

Dvojdňový summit EÚ a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC) v Bruseli bol aj príležitosťou na preskúmanie budúcich investičných a obchodných možností, ktoré chce využiť aj Slovensko. Uviedol to v utorok na konci summitu predseda vlády SR Ľudovít Ódor.

Premiér potvrdil, že summit ponúkol možnosti viacerých bilaterálnych stretnutí, a dodal, že túto možnosť v mene Slovenska využil hlavne šéf diplomacie Miroslav Wlachovský.

Ódor v bilaterálnej rovine diskutoval s niektorými lídrami Južnej Ameriky a Karibiku za spoločným okrúhlym stolom, najmä o potrebách, ktoré tieto krajiny pociťujú. Spresnil, že ide napríklad o digitálne investície alebo o to, ako môžu krajiny zo strednej Európy pomôcť tomuto regiónu s výstavbou nemocníc.

"Ja som sa skôr snažil identifikovať, kde by mohli byť nejaké investičné príležitosti pre Slovensko," povedal Ódor.

Premiér pripomenul, že Slovensko má štyri veľvyslanectvá v tejto časti svet. V nadväznosti na stretnutia zo summitu a po identifikácii nových potrieb niektorých juhoamerických krajín si vie predstaviť, že Slovensko bude intenzívnejšie komunikovať o tom, ako tieto príležitosti využiť.

"Nehovorím, že to bude v oblasti mimovládnych organizácií či firiem, ale celkovo, aby sme mali potrebné informácie. Máme firmy v oblasti technológií, ktoré v regióne už pôsobia. Zaujíma nás, ako by sme mohli participovať na obojstranne prospešných projektoch EÚ a krajín tohto regiónu," vysvetlil.

V tomto smere za užitočnú považuje novú investičnú iniciatívu Global Gateway, ktorú v pondelok predstavila Európska komisia. Pri projektoch v rámci nej s podporou 45 miliárd eur by sa mohli podľa Ódora uplatniť aj slovenské firmy.

01 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-03-21 21:02:17 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie sa zhodol na ďalšej urýchlenej pomoci Ukrajine, ocenil iniciatívu Česka 03 - Modified: 2024-03-21 20:38:36 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie rozhodol o začatí prístupových rozhovorov s Bosnou a Hercegovinou 04 - Modified: 2024-03-20 10:14:11 - Feat.: - Title: Fico chce na samite hovoriť o jadrovej energii aj rozširovaní Európskej únie 05 - Modified: 2024-01-24 13:34:23 - Feat.: - Title: Ódor povedie kandidátku PS do eurovolieb: Ťažko sa mi na to pozerá, agresívny hranatý valec ničí všetko​
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
01. máj 2024 07:01