StoryEditor

NATO realizuje schémy studenej vojny a snaží sa o eskaláciu na Ukrajine, tvrdí Moskva

13.07.2023, 06:59
Autor:
TASRTASR

Moskva predložila svoje hodnotenie niekoľko hodín po skončení dvojdňového samitu NATO v Litve, počas ktorého sa diskutovalo aj o budúcnosti Ukrajiny v tejto západnej vojenskej aliancii.

Rusko obvinilo Severoatlantickú alianciu (NATO) z realizácie "schém studenej vojny" tým, že vyvoláva napätie dodávkami zbraní na Ukrajinu a snaží sa rozdeliť svet na základe ideologických rozdielov.

Moskva predložila svoje hodnotenie niekoľko hodín po skončení dvojdňového samitu NATO v Litve, počas ktorého sa diskutovalo aj o budúcnosti Ukrajiny v tejto západnej vojenskej aliancii.

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý sa zúčastnil na samite, ponúkli vedúce mocnosti dlhodobé bezpečnostné prísľuby a uistili ho, že Ukrajina nakoniec dostane pozvánku do NATO, zatiaľ však neexistuje žiadny konkrétny časový plán.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že prísľub Aliancie ďalej posilňovať vojenské kapacity Ukrajiny na súši, na mori a vo vzduchu ukazuje, že západní podporovatelia Kyjeva "plánujú kurz pre eskaláciu".

"Vydali nový súbor sľubov, že budú kyjevskému režimu dodávať čoraz modernejšie zbrane s dlhým doletom, aby čo najviac predĺžili tento opotrebovávací konflikt," uvádza sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie vydanom v stredu neskoro večer.

Samit NATO vo Vilniuse ukázal, "že táto organizácia sa úplne vrátila ku schémam studenej vojny", uviedlo ministerstvo s tým, že západné mocnosti sú odhodlané rozdeliť "svet na demokracie a autokracie".

"Táto politika hľadania nepriateľov je zameraná na Rusko," tvrdí zmienené ministerstvo.

Rusko začalo nevyprovokovanú vojnu proti Ukrajine pred viac ako 16 mesiacmi. Okupuje zhruba pätinu jej územia, pričom denne ostreľuje mestá a dediny. V bojoch zahynuli už tisíce civilistov a milióny ľudí utiekli zo svojich domovov.

Ruský prezident Vladimir Putin čiastočne vykresľuje inváziu ako reakciu na rozširovanie NATO smerom na východ a ako ochranu pred možným prijatím Ukrajiny do Aliancie.

01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:53:58 - Feat.: - Title: Turecko podporilo Rutteho kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO 03 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 05 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 18:25