StoryEditor

V Nikarague prepustili biskupa, ktorý bol odsúdený na 26 rokov väzenia

05.07.2023, 08:57
Autor:
ČTKČTK

Rokovania medzi vládou a katolíckymi biskupmi v krajine o budúcnosti Rolanda Álvareza pokračujú, prelát sa nachádza v biskupskom sídle v hlavnom meste

Nikaragujský katolícky biskup Roland Álvarez bol prepustený z väzenia, informovala dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na nemenovaný diplomatický zdroj. Vláda zatiaľ informáciu nepotvrdila. Nikaragujský súd tento rok duchovného poslal na 26 rokov do väzenia, keď tento hlasný kritik prezidenta Daniela Ortegu odmietol deportáciu do Spojených štátov s ďalšími prepustenými politickými väzňami.

Rokovania medzi vládou a katolíckymi biskupmi v krajine o Álvarezovej budúcnosti pokračujú, prelát sa nachádza v biskupskom sídle v hlavnom meste, uviedol zdroj. Rokuje sa podľa neho tiež o možnosti, že bude z krajiny vypovedaný alebo poslaný do exilu. Ak by Álvarez odmietol opustiť krajinu, mohol by byť vrátený do väzenia.

image

Organizácia z USA kritizuje pápeža za nového prefekta kongregácie

O prepustení Álvareza informoval tiež denník El Confidencial, podľa ktorého úrady duchovného prepustili v pondelok v noci.

Polícia zatkla biskupa diecézy Matagalpa vlani v auguste, keď sa spolu s ďalšími kňazmi na niekoľko týždňov zabarikádoval na cirkevnom pozemku. Tento rok vo februári ho súd poslal na 26 rokov za mreže za podkopávanie národnej integrity a šírenie nepravdivých správ. Álvarez bol medzi politickými väzňami, ktorých sa predtým Ortegova vláda nečakane rozhodla prepustiť. Odmietol ale nastúpiť do lietadla smerujúceho do USA.

Rozoprie medzi Ortegovou vládou a katolíckou cirkvou trvá od roku 2018, keď v tejto latinskoamerickej krajine prepukli masové protivládne protesty. Pri ich potláčaní vtedy zomrelo niekoľko stoviek ľudí. Cirkev sa síce snažila vystupovať ako sprostredkovateľ medzi vládou a demonštrantmi, mnoho významných katolíkov však demonštrácie priamo či nepriamo podporilo.

Pápež František tento rok v rozhovore s médiami prirovnal nikaragujskú vládu k diktatúre. Managua potom navrhla Vatikánu prerušenie diplomatických vzťahov a Ortega nariadil uzavretie vatikánskeho veľvyslanectva v Managui aj nikaragujského veľvyslanectva pri Vatikáne v Ríme.

01 - Modified: 2024-03-01 20:46:32 - Feat.: - Title: Nikaragua žaluje Nemecko na Medzinárodnom súdnom dvore, obviňuje ho z napomáhaniu genocídy v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-02-01 16:30:00 - Feat.: - Title: Ruský poslanec navrhol rozmiestnenie jadrových zbraní na Kube a vo Venezuele. Dôvodom sú Spojené štáty 03 - Modified: 2023-12-29 19:45:14 - Feat.: - Title: OSN odsúdila zmiznutie biskupa v Nikaragui, ktorého asi zadržali úrady 04 - Modified: 2023-12-19 07:38:00 - Feat.: - Title: Medzinárodný výbor Červeného kríža sa musí stiahnuť z Nikaraguy 05 - Modified: 2023-12-06 11:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľku súťaže krásy obvinili zo štátneho prevratu. Na zvrhnutie vlády mala použiť súťažiace
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 18:40