FOTO: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Obnova Krásnej Hôrky bude pravdepodobne drahšia. Rekonštrukcia sa však drží časového plánu

04.07.2023, 14:47
Autor:
TASRTASR

Obnovu hradu, ktorý v marci 2012 zdevastoval požiar, pravdepodobne ovplyvní rast cien v oblasti stavebníctva.

Obnova Krásnej Hôrky v okrese Rožňava pokračuje podľa harmonogramu a dokončená by mala byť v stanovenom termíne. Projekt zahŕňajúci rekonštrukciu hradu a výstavbu v podhradí sa však pre rast cien v stavebníctve môže predražiť o niekoľko miliónov eur. Na utorňajšej tlačovej konferencii o tom po kontrolnom dni informovali ministerka kultúry Silvia Hroncová a riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis.

Dokončenie prác najskôr v roku 2025

Podľa ministerky stavebné práce na obnove hradu zatiaľ pokračujú podľa stanoveného časového harmonogramu. "Najviac požiarom bola zničená horná časť, takže jej rekonštrukcia bude trvať najdlhšie. V najlepšom stave, čo sa týka pokroku stavebných prác, je stredná časť a aj dolná časť napreduje veľmi dobre. Pevne verím, že po rekonštrukcii sa Krásna Hôrka stane výkladnou skriňou múzejníctva," uviedla Hroncová s tým, že dokončenie rekonštrukčných prác sa očakáva na prelome rokov 2025 a 2026.

Obnovu hradu, ktorý v marci 2012 zdevastoval požiar, však pravdepodobne ovplyvní rast cien v oblasti stavebníctva. "Za posledné tri roky rástli ceny stavebných materiálov, ale i prác o 15 až 30 percent. Predpokladáme, že rezerva, ktorú sme mali v projekte, nebude stačiť. Predbežne máme napočítané, že by to malo stáť o šesť miliónov eur viac. Ale v tejto chvíli je ešte predčasné hovoriť, potrebujeme ešte urobiť niektoré analýzy a niektoré veci dopočítať," skonštatoval Panis. O navýšení sa podľa ministerky kultúry bude hovoriť aj na vláde, štát v minulosti na obnovu Krásnej Hôrky schválil takmer 35 miliónov eur.

Posun v rekonštrukčných prácach pozitívne hodnotí aj riaditeľ SNM, podľa ktorého hrad v súvislosti s obnovou čakajú v najbližších mesiacoch dôležité míľniky. "Do konca septembra by sme mali požiadať o stavebné povolenie na ďalšiu etapu, je to jeden z prvých krokov, ktoré musíme urobiť, aby sme mohli začať verejné obstarávanie na horný hrad," priblížil Panis s tým, že obstarávanie týkajúce sa rekonštrukcie horného hradu chcú spustiť vo februári budúceho roka.

Prví návštevníci už na budúci rok

Práce na obnove dolného hradu, časti stredného hradu a výstavby podhradia sa začali v auguste minulého roka. Vysúťažený zhotoviteľ, spoločnosť MBM-GROUP, vzišiel z medzinárodného verejného obstarávania. Časti dolného a stredného hradu by mal zhotoviteľ podľa zmluvy odovzdať do užívania do 18 mesiacov od prevzatia staveniska, všetky práce v rámci projektu majú byť ukončené do troch rokov. Prvých návštevníkov chcú na hrade vítať budúci rok.

V minulosti sa opakovane hovorilo aj o skorších termínoch opätovného sprístupnenia zrekonštruovaného hradu, podľa riaditeľa SNM však meškanie spôsobilo aj rozšírenie pôvodného projektu. "Pôvodný projekt počítal len s obnovou hradu, rozšírili sme ho aj o všetky veci, ktoré sú potrebné, aby sme mohli hrad prevádzkovať. Začali sme uvažovať o tom, kadiaľ pôjdu cesty, kde budú parkovať autobusy, kde budú parkovať autá, kde si ľudia nájdu občerstvenie," vysvetlil Panis.

Súbežne s rekonštrukciou hradu sa uskutočňuje aj odborné ošetrenie zbierkových predmetov v reštaurátorských a konzervátorských ateliéroch. "Každý jeden predmet, ktorý sa vráti na Krásnu Hôrku, prejde rukami reštaurátorov a konzervátorov. Veľká väčšina týchto predmetov je už ošetrená a je pripravená do nových expozícií," priblížila riaditeľka SNM - Múzeum Betliar Tímea Mátéová. Ako dodala, ide približne o 4200 zbierkových predmetov, ktoré sú zatiaľ umiestnené v depozitároch múzea v Betliari.

01 - Modified: 2023-12-01 08:40:14 - Feat.: - Title: Tohtoročné výmeny vlád nás stoja viac než 300-tisíc eur, časť Ódorových exministrov dá peniaze na dobročinnosť 02 - Modified: 2023-11-01 23:00:00 - Feat.: - Title: Teplé, industriálne, rodinné: Taký byt s výhľadom na jazero a interiérom, v Bratislave len tak neuvidíte 03 - Modified: 2023-10-24 10:26:41 - Feat.: - Title: Brífing ministerky kultúry Silvie Hroncovej 04 - Modified: 2023-09-26 20:53:38 - Feat.: - Title: Ministerka kultúry upozornila na hodnotové presahy kultúry i ochranu pamiatok 05 - Modified: 2023-07-28 09:07:29 - Feat.: - Title: Ministerka Hroncová odvolala nominanta rezortu v Rade audiovizuálneho fondu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 01:12