StoryEditor

Mimovládky volajú po systémových riešeniach ochrany žien pred násilím

02.07.2023, 08:48
Autor:
TASRTASR

Organizácie upozorňujú aj na nejednotný postup polície a absenciu špecializovaných policajných tímov.

Slovensko nedokáže dostatočne chrániť ženy pred násilím. Potrebné sú systémové riešenia a kvalitný legislatívny rámec.

Vyplýva to z najnovšej analýzy mimovládnych organizácií Fenestra a Hana. Upozornili, že na Slovensku zažije násilie počas dospelého života približne 34 percent žien.

"Pokiaľ chce SR splniť záväzky, ktoré pre ňu vyplývajú z medzinárodných ľudskoprávnych dohovorov, ale najmä ak chceme, aby sa ženy na Slovensku cítili bezpečnejšie, musí sa nová vláda a relevantné inštitúcie zamerať na tri prioritné oblasti," zdôraznila  jedna z autoriek analýzy Dušana Karlovská z Fenestry.

Prvou z oblastí je zabezpečenie špecifických služieb pre ženy zažívajúce násilie. Financovanie podporných služieb pre ženy je podľa Fenestry roztrieštené a nesystémové. Štát by mal priniesť systematické riešenia vrátane vytvorenia jedného, komplexného legislatívneho rámca a udržateľného mechanizmu financovania špecifických podporných služieb.

Obe organizácie upozorňujú aj na nejednotný postup polície a absenciu špecializovaných policajných tímov. Riešenie vidia v zavedení záväzných postupov a záznamových protokolov k nim, ktoré by boli povinnou súčasťou spisu. Volajú tiež po tom, aby mali prípady násilia páchaného na ženách pri vyšetrovaní a v súdnych konaniach najvyššiu prioritu.

Lýdia Bdžoch Koňaková z občianskeho združenia Hana poukázala tiež na to, že na Slovensku chýba legislatívne ustanovenie o detských svedkoch násilia na ženách v partnerských vzťahoch.

"Neexistujú ani jasné usmernenia a nástroje na identifikáciu násilného vzťahu a posúdenie rizika násilia pre ženu a jej deti. To vedie k nedostatočnému zohľadňovaniu najlepšieho záujmu dieťaťa pri posudzovaní týchto prípadov," zdôraznila.

Organizácie považujú za dôležité, aby sa odporúčaniami na zlepšenie súčasného systému zaoberali relevantné inštitúcie aj budúca vláda SR. Hlavné zistenia a návrhy na zmeny predstavili počas odbornej diskusie za okrúhlym stolom 27. júna.

 

01 - Modified: 2024-04-30 13:36:46 - Feat.: - Title: SNS a Hlas sa dostali do sporu. Ešte ráno som bol v tom, že panuje dohoda, ale zdá sa, že nie, tvrdí Michelko 02 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách 03 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci 04 - Modified: 2024-04-24 08:57:30 - Feat.: - Title: Mimovládky sa pre návrh k RTVS obracajú na europarlament aj Európsku komisiu 05 - Modified: 2024-04-25 15:49:53 - Feat.: - Title: Bič SNS na mimovládky: Všemocný úradník s pečaťou hanby
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 15:22