StoryEditor

Tisícky Iračanov opäť protestovali proti páleniu koránu vo Švédsku

30.06.2023, 19:52
Autor:
TASRTASR

Jeden zo šiitských duchovných počas prejavu na bagdadskom predmestí Sadr City vyzval na "vyhostenie švédskeho veľvyslanca a úplné prerušenie diplomatických vzťahov" so Švédskom, "ak to bude nevyhnutné".

Tisícky stúpencov irackého šiitského duchovného Muktadu as-Sadra sa v piatok zhromaždili vo väčších mestách Iraku na protest proti páleniu Koránu, ku ktorému došlo tento týždeň pred mešitou vo švédskej metropole Štokholm.

Účastníci protestov, ktoré sa konali v deň piatkových moslimských modlitieb, vyzývali na vyhostenie švédskeho veľvyslanca z Iraku.

Demonštrácie v irackej metropole Bagdad a v meste Basra na juhu krajiny sprevádzalo pálenie švédskych vlajok, ako aj dúhových zástav symbolizujúcich komunitu LGBTQ+. Účastníci protestov skandovali "Áno, áno islamu" a "Nie, nie diablovi", cituje AP.

Jeden zo šiitských duchovných počas prejavu na bagdadskom predmestí Sadr City vyzval na "vyhostenie švédskeho veľvyslanca a úplné prerušenie diplomatických vzťahov" so Švédskom, "ak to bude nevyhnutné".

K demonštráciám došlo deň po tom, čo stovky protestujúcich nakrátko vtrhli do budovy švédskej ambasády v Bagdade.

Muž, ktorý sám seba označil za utečenca z Iraku, zapálil v stredu posvätnú knihu moslimov pred mešitou v centre švédskej metropoly Štokholm, pripomína AP. Iracké bezpečnostné zdroje uviedli, že ide o irackého kresťana, ktorý v minulosti bojoval v kresťanskej jednotke prevažne šiitských milícií, neskôr integrovanej do irackej armády.

Švédska polícia protest v Štokholme povolila a odvolala sa pritom na slobodu prejavu. Predchádzajúce rozhodnutie o zákaze podobného protestu zamietol švédsky súd.

K páleniu koránu Koránu došlo v čase významného moslimského sviatku íd al-adhá a zo strany moslimov vo svete to vyvolalo rozsiahle pobúrenie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok uviedol, že tento incident bude ďalšou prekážkou pre úsilie Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO).

Irackí predstavitelia vyzvali Švédsko, aby 37-ročného Salwana Momiku, ktorý Korán zapálil, vydali na trestné stíhanie do Iraku.

 

01 - Modified: 2024-04-28 06:25:00 - Feat.: - Title: Za vzťahy osôb rovnakého pohlavia hrozí v Iraku až 15 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 03 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 04 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 15:12