Primátor Bratislavy Matúš Vallo FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Planetárium a mediatéka na nábreží Dunaja v Bratislave nebudú

29.06.2023, 14:31
Autor:
TASRTASR

Časť financií, ktoré mesto v rámci novej dohody dostane, má byť použitá na projektovú dokumentáciu pre projekt premostenia Staromestskej ulice Plató Staromestská i projekt Živé námestie.

Plánované planetárium a mediatéka na nábreží Dunaja v Bratislave nebudú. Rozhodlo o tom vo štvrtok bratislavské mestské zastupiteľstvo, keď po viac ako 2,5-hodinovej diskusii schválilo úpravu dohody s developerom týkajúcu sa záväzku za pozemky pod bývalým Parkom kultúry a oddychu (PKO).

Kompenzácia, ktorá pôvode pozostávala zo záväzku pre developera na vybudovanie a prevádzkovanie 30 rokov planetária a mediatéky, má mať po novom finančnú podobu.

Má ísť o sumu takmer 11 miliónov eur spolu so záväzkom vybudovať na nábreží, na mieste, kde malo byť pôvodne vybudované planetárium a mediatéka, verejný park. Financie však hlavné mesto nedostane hneď a naraz.

Prvá časť vo výške dvoch miliónov eur mu má byť "darovaná" vo forme projektovej dokumentácie pre projekty Plató Staromestská a Živé námestia.

Vyplatenie sumy 8 180 000 eur má splatnosť do troch rokov od právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia na najneskôr skolaudovanú stavbu zo stavieb v rámci projektu River Park II alebo uplynutím troch rokov od nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia tej stavby, u ktorej právoplatnosť stavebného povolenia nastane najneskôr.

Mestské zastupiteľstvo zároveň poverilo primátora Bratislavy Matúša Valla, aby s kompetentnými inštitúciami, ako sú univerzity v hlavnom meste či Slovenská akadémia vied (SAV), rokoval o podpore vybudovania nového centra, ktorého súčasťou by malo byť aj planetárium.

Z financií, ktoré hlavné mesto dostane, sa majú zároveň vyčleniť aj peniaze na overovaciu štúdiu pre vznik planetária na vhodnejšom mieste, rovnako tak overovacia štúdia pre adekvátnu náhradu za zbúrané PKO.

01 - Modified: 2024-02-12 18:04:30 - Feat.: - Title: Legendárny Propeller dostáva ďalšiu šancu. Podnikateľ, ktorý stojí za známou sieťou, tam chce kaviareň 02 - Modified: 2023-08-04 11:03:12 - Feat.: - Title: Na nábreží v centre Bratislavy výrazne zmenia dopravu, pribudnú cyklopruhy aj buspruhy 03 - Modified: 2023-04-19 14:13:43 - Feat.: - Title: Slovenská ústredná hvezdáreň hodnotí rok 2022 ako mimoriadne úspešný
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 12:51