StoryEditor

V procese s bývalým šéfom policajných odposluchov Rehákom sa začali záverečné reči

29.06.2023, 13:52
Autor:
TASRTASR

Bývalého šéfa policajných odposluchov žaluje za činnosť pre zločineckú skupinu sýkorovcov, ktorej mal za peniaze vynášať informácie z prostredia polície, a dva skutky zločinu prijímania úplatku.

Proces s bývalým riaditeľom úradu zvláštnych policajných činností Jozefom R. je na konci. Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica sa vo štvrtok začali záverečné reči.

Slovo mal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý pre obžalovaného navrhuje trest odňatia slobody na 10,5 roka.

"Z môjho pohľadu sa vykonaným dokazovaním na hlavnom pojednávaní preukázalo, že obžalovaný sa mal dopustiť všetkých skutkov uvedených v obžalobe. Vyhodnotil som dôkazy a v záverečnej reči som navrhol súdu, aby bol uznaný za vinného v zmysle podanej obžaloby a pri zachovaní právnej kvalifikácie v nej uvedenej," konštatoval prokurátor ÚŠP.

Bývalého šéfa policajných odposluchov žaluje za činnosť pre zločineckú skupinu sýkorovcov, ktorej mal za peniaze vynášať informácie z prostredia polície, a dva skutky zločinu prijímania úplatku. Do nich mali byť zapojení i ďalší policajní funkcionári. Výška úplatkov sa v jednom skutku mala pohybovať zhruba okolo 16-tisíc eur a v druhom 17-tisíc eur.

Rehák, známy pod prezývkou Dodo, tvrdí, že je nevinný. Podľa neho je obžaloba nedôvodná a postavená iba na výpovediach kajúcnikov.

Údajne nikdy nikomu žiadne utajované skutočnosti neprezrádzal a neprevzal ani žiadne peniaze. Zadržali ho v rámci policajnej akcie Judáš začiatkom decembra 2020.

V procese, ktorý sa na ŠTS začal pred takmer rokom a pol, sa na lavicu svedkov posadil aj bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktorý však nemal bližšie informácie o skutkoch Jozefa Reháka.

Z údajnej činnosti pre zločineckú skupinu ho na pojednávaniach usvedčoval napríklad aj odsúdený člen gangu sýkorovcov Martin Bihári.

Vraj vynášal informácie z policajného prostredia a dostal za to zaplatené. Peniaze mal preberať od hlavy gangu, odsúdeného Róberta Lališa, ktorý to však pri výsluchu na ŠTS poprel. V procese s Rehákom vypovedali aj vplyvní expolicajti, bývalý funkcionár Národnej kriminálnej agentúry Bernard S. a niekdajší námestník SIS Borisa Beňa.

Pojednávanie má pokračovať 18. júla, keď sú na programe záverečné reči obhajoby a obžalovaného. Aj od ich dĺžky závisí, kedy padne rozsudok. V prípade uznania viny mu hrozí v rámci úhrnného trestu pri použití asperačnej zásady väzenie až na 16 rokov. 

01 - Modified: 2023-07-24 13:05:26 - Feat.: - Title: Súd v Pezinku odsúdil exšéfa policajných odposluchov Jozefa Reháka na 11 rokov väzenia 02 - Modified: 2023-03-27 10:25:54 - Feat.: - Title: Utorňajší termín pojednávania s exšéfom policajných odposluchov zrušili 03 - Modified: 2022-11-03 09:30:06 - Feat.: - Title: V procese s Jozefom Rehákom z kauzy Judáš vypovedajú vplyvní expolicajti 04 - Modified: 2022-09-30 10:58:34 - Feat.: - Title: Dozoruje dôležité kauzy, teraz odchádza. Prokurátor Peter Kysel nastupuje na zahraničnú stáž v Haagu 05 - Modified: 2021-05-31 11:00:24 - Feat.: - Title: Prokurátor podal obžalobu na Jozefa Reháka z kauzy Judáš. Hrozí mu až dvanásťročné väzenie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 07:03