StoryEditor

Moskovský arcibiskup: Pápežov vyslanec diskutoval s poradcom Putina o utečencoch

29.06.2023, 08:13
Autor:
TASRTASR

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov predtým informoval, že dvojica bude diskutovať o "situácii týkajúcej sa konfliktu na Ukrajine", a samozrejme o možných spôsoboch politického diplomatického riešenia.

Mierový vyslanec pápeža Františka kardinál Matteo Zuppi a zahraničnopolitický poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov hovorili v stredu v Moskve najmä o humanitárnych otázkach a utečencoch. Povedal to moskovský katolícky arcibiskup Paolo Pezzi.

"Stretnutie medzi kardinálom a Ušakovom prebehlo dobre, v pozitívnej atmosfére," povedal Pezzi ruskej agentúre TASS. "Hlavným bodom (ich diskusie) boli humanitárne otázky súvisiace s utečencami vrátane maloletých," dodal bez ďalších podrobností.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov predtým informoval, že dvojica bude diskutovať o "situácii týkajúcej sa konfliktu na Ukrajine", a samozrejme o možných spôsoboch politického diplomatického riešenia. Peskov zároveň uviedol, že Kremeľ si značne cení "iniciatívu Vatikánu snažiacu sa o nájdenie mierového riešenia ukrajinskej krízy".

Vatikán v utorok informoval, že hlavným cieľom najnovšej iniciatívy je podnietiť "humanitárne gestá", ktoré by mohli prispieť k vyriešeniu konfliktu. Táto zmienka sa mohla týkať prípadnej snahy o repatriáciu ukrajinských detí odvedených do Ruska, o ktorú Kyjev dlhodobo žiada, uvádza Reuters.

Ukrajina k ceste pápežovho vyslanca vyhlásila, že nepotrebuje žiadne sprostredkovanie zvonka, pretože Rusku neverí. V utorok to povedal šéf tamojšej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Dodal však, že ak Zuppi v Moskve dosiahne výsledky práve v otázke ukrajinských detí ilegálne deportovaných do Ruska či výmeny zajatcov, tak ich Ukrajina uvíta.

Kyjev odhaduje, že od vypuknutia ruskej invázie z februára 2022 bolo do Ruska alebo na anektovaný polostrov Krym z Ukrajiny nelegálne odvlečených už takmer 19.500 detí.

Zuppi začiatkom júna vycestoval aj do Kyjeva, aby si vypočul stanovisko ukrajinskej strany a vyhodnotil možnosti dosiahnutia spravodlivého mieru. Stretol sa tam s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským aj duchovnými predstaviteľmi.

V Moskve je do štvrtka, pričom francúzske katolícke noviny La Croix informovali, že by sa mal okrem iných stretnúť aj s patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom, ktorý je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a podporuje jeho inváziu na Ukrajinu.

01 - Modified: 2024-04-28 16:29:33 - Feat.: - Title: Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom 02 - Modified: 2024-04-28 06:50:00 - Feat.: - Title: Pápež sa dnes vydáva prvýkrát po siedmich mesiacoch mimo Ríma, ide do Benátok 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
01. máj 2024 11:59