StoryEditor

Kompetencie obchodnej inšpekcie aj ministerstiev pri cenovej kontrole sa posilnia, schválili poslanci

28.06.2023, 11:40
Autor:
TASRTASR

Vláda bude mať povinnosť predkladať parlamentu každoročne v druhom štvrťroku správu o cenovom vývoji dôležitých výrobkov.

Kompetencie Slovenskej obchodnej inšpekcie a niektorých ministerstiev pri výkone cenovej kontroly a konaní o porušení cenovej disciplíny sa upravia.

Vyplýva to z novely zákona o cenách skupiny poslancov opozičného Smeru-SD, ktorú Národná rada v stredu definitívne schválila.

"Predmetom návrhu zákona je zdokonalenie právnej úpravy pôsobnosti niektorých cenových orgánov, koordinovanejšieho postupu cenových orgánov a kontrolných mechanizmov vo vzťahu k reálnemu výkonu existujúcich kompetencií cenových orgánov," vysvetlili predkladatelia.

Vláda bude mať povinnosť predkladať parlamentu každoročne v druhom štvrťroku správu o cenovom vývoji dôležitých výrobkov. SOI bude môcť predkladať podnety na zlepšovanie právnej úpravy v oblasti opatrení na zamedzenie nežiadúceho cenového vývoja a cenovej kontroly. Tiež podávať návrhy na zdokonaľovanie informačného systému pre účely vyhodnocovania vývoja cien, ich regulácie, cenovej kontroly a konania vo veciach porušenia cenovej disciplíny.

Pôsobnosti Ministerstva financií a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka v súvislosti s vypracovávaním koncepcie cenovej politiky sa rozšíria.

Rezort má zabezpečovať, uskutočňovať a predkladať koncepcie cenovej politiky.  Ministerstvo vypracuje koncepciu do desiatich mesiacov od vymenovania novej vlády alebo vždy v prípadoch, ak vznikne mimoriadna trhová situácia s priamym vplyvom na ceny tovarov. Následne ju predkladá vláde a zabezpečuje jej plnenie.

Do pôsobnosti MF sa dopĺňa kompetencia, na základe ktorej ministerstvo podporuje spoluprácu cenových orgánov s orgánmi verejnej správy v oblasti ochrany spotrebiteľa.

Od januára budúceho roka má tiež zabezpečiť zriadenie webového sídla za účelom prezentovania verejnej politiky v oblasti cien, informovania o cenovom vývoji, porovnávania cien základných potravín s okolitými štátmi, zverejňovania výsledkov konaní vo veci porušenia cenovej disciplíny.

Novela bude účinná od 1. augusta tohto roka.

01 - Modified: 2024-04-28 15:36:57 - Feat.: - Title: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom na hodine otázok v parlamente 02 - Modified: 2024-04-28 12:02:12 - Feat.: - Title: Prieskum: Parlamentné voľby by vyhral Smer, PS skončilo pred Hlasom 03 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 04 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 05 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 00:21