StoryEditor

USA uvalili sankcie na 4 spoločnosti spájané s pôsobením vagnerovcov v Afrike

27.06.2023, 23:02
Autor:
TASRTASR

Cieľom týchto sankcií je prerušenie ťažby zlata v krajinách, ako je Stredoafrická republika a Mali, z ktorej sa financuje fungovanie Wagnerovej skupiny v Afrike.

Americké ministerstvo financií uvalilo sankcie na štyri spoločnosti, ktoré sú podľa Washingtonu spojené so zakladateľom žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom.

Ako spresnila agentúra AFP, cieľom týchto sankcií je prerušenie ťažby zlata v krajinách, ako je Stredoafrická republika a Mali, z ktorej sa financuje fungovanie Wagnerovej skupiny v Afrike.

Predstaviteľ ministerstva financií USA pre sankcie Brian Nelson uviedol, že "Spojené štáty sa budú naďalej zameriavať na zdroje príjmov Vagnerovej skupiny, aby obmedzili jej expanziu a páchanie násilností v Afrike, na Ukrajine a kdekoľvek inde."

Tieto opatrenia proti Vagnerovej skupine boli plánované už skôr, ale ich vyhlásenie bolo nakrátko odložené - americkí predstavitelia chceli takto zabrániť vyvolaniu dojmu, že v nedávnom mocenskom boji medzi Prigožinom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom stránia niektorému z aktérov.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller, ktorý oznámenie sankcií v utorok avizoval, opätovne kritizoval žoldnierov vagnerovských jednotiek a pripomenul, že boli obvinení z páchania násilností a zločinov v Afrike.

"Sme presvedčení, že všade, kam Vagnerova skupina príde, prináša za sebou smrť a ničenie. Ubližujú miestnemu obyvateľstvu, ťažia nerastné suroviny a vyťahujú peniaze z komunít, kde pôsobia," povedal Miller novinárom.

Miller pripomenul, že Spojené štáty preto vyvíjajú tlak na vlády v Afrike a inde vo svete, aby ukončili akúkoľvek spoluprácu s Wagnerovou skupinou.

Sankcie sa týkajú spoločnosti Midas Resources, ktorá prevádzkuje bane v Stredoafrickej republike (SAR); spoločnosti Diamville, ktorá v SAR nakupuje zlato a diamanty; spoločnosti Industrial Resources General Trading so sídlom v Dubaji, ktorá bola obvinená z manipulácie s financiami; a ruskej spoločnosti DM.  

Na samotného Prigožina uvalili Spojené štáty sankcie v roku 2016, pričom prvé obmedzenia súviseli s jeho účasťou v ozbrojenom konflikte na východe Ukrajiny. Neskôr boli naňho i spoločnosti s ním spojené uvalené ďalšie sankcie. V januári 2023 sa USA rozhodli vyhlásiť Vagnerovu skupinu za nadnárodnú zločineckú organizáciu.

01 - Modified: 2024-04-28 20:15:14 - Feat.: - Title: Americkú Oklahomu a okolité štáty zasiahla tornáda, úrady hlásia štyroch mŕtvych 02 - Modified: 2024-04-28 18:23:16 - Feat.: - Title: Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov 03 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-28 16:16:00 - Feat.: - Title: Tornáda v americkom štáte Oklahoma pripravili o život najmenej dvoch ľudí 05 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 23:15