StoryEditor

Estónsko vymyslelo, ako ruským majetkom pomôcť Ukrajine, tvrdia médiá

27.06.2023, 22:22
Autor:
ČTKČTK

Očakáva sa, že toto riešenie v najbližších týždňoch schváli estónska vláda.

Estónsko ako prvá európska krajina vypracovalo právne riešenie umožňujúce využiť zmrazený ruský majetok pre pomoc brániacej sa Ukrajine.

Očakáva sa, že toto riešenie v najbližších týždňoch schváli vláda, napísal dnes portál Postimees. Pripomenul, že predchádzajúca estónska vláda sa svojho času zaviazala, že Estónsko v tejto otázke nájde riešenie vyhovujúce aj ostatným členským krajinám Európskej únie.

"Dúfame, že v Európskej rade naše riešenie prijmú. Právne systémy rôznych krajín sa líšia, ale môžeme sa posunúť v tejto otázke, ak v Európskej únii vytvoríme spoločný základ. Riešenie je skoro hotové, posudzovali sme ho vo vláde, ale niektoré detaily je nutné ešte spresniť, "povedala Postimees premiérka Kaja Kallasová.

"Môžeme ukázať iným krajinám, ako dané riešenie môže fungovať na zákonnom základe," dodala. Šéfovia štátov a vlád krajín EÚ sa na summite v Bruseli stretnú vo štvrtok a v piatok, Ukrajina a jej podpora je jednou z tém toho pravidelného rokovania Európskej rady.

Erki Kodar, ktorý má na estónskom ministerstve zahraničných vecí na starosti právne a konzulárne záležitosti, spresnil, že novela estónskeho zákona o medzinárodných sankciách zabezpečí finančnú zodpovednosť štátu-agresora za škody spôsobené najvážnejšími porušeniami medzinárodného práva.

Škoda má byť podľa diplomata hradená k škode osôb, ktoré sa preukázateľne podieľajú na vytváraní ruskej politiky či prispievajú k jej realizácii. "Škody sa preto budú hradiť iba na účet aktív uvedených osôb," vyhlásil.

Kyjev má najprv zdokumentovať škody spôsobené Ruskom a následne Estónsko odovzdá ruský majetok Ukrajine. Potom sa Moskva môže dohadovať s Kyjevom - a ak tak neurobí, preukáže tým, že celú škodu spôsobila sama, vykladajú si navrhnutý estónsky model ďalšie médiá.

V Estónsku bol podľa finančnej rozviedky k začiatku júna zmrazený ruský majetok za 34,8 milióna eur (približne miliardu korún).

01 - Modified: 2024-04-30 21:41:38 - Feat.: - Title: Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane protilietadlových zbraní 02 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 04 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 05 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
01. máj 2024 02:51