StoryEditor

Poľský prezident Duda: Presun vagnerovcov do Bieloruska je pre nás negatívnym signálom

27.06.2023, 21:57
Autor:
TASRTASR

Perspektíva zriadenia vagnerovských základní či poľných táborov na území Bieloruska znepokojila aj Lotyšsko a Litvu, ktoré vyzvali alianciu NATO, aby posilnila svoje východné hranice.

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že prípadný presun žoldnierov ruskej Vagnerovej skupiny do Bieloruska je pre Poľsko negatívnym signálom, na ktorý by mal reagovať celý blok NATO. V utorok o tom informovala britská stanica BBC.

Perspektíva zriadenia vagnerovských základní či poľných táborov na území Bieloruska znepokojila aj Lotyšsko a Litvu, ktoré vyzvali alianciu NATO, aby posilnila svoje východné hranice.      

"Presun de facto ruských jednotiek, možno v podobe Vagnerovej skupiny, do Bieloruska, ako aj presun šéfa Vagnerovej skupiny tam (do Bieloruska), sú pre nás veľmi negatívnym signálom," konštatoval Duda.

Dodal, že Poľsko túto otázku určite nastolí pred spojencami z aliancie NATO so zámerom zvýšiť rýchlosť reakcie NATO, pripraviť efektívnejšie obranné plány aliancie, urýchliť presuny vojsk a posilniť prápory rozmiestnené v danej časti Európy.

BBC doplnila, že podľa ruského a bieloruského vedenia po pokuse o vojenskú vzburu proti vedeniu ruského rezortu obrany a po nedokončenom pochode na Moskvu dostali žoldnieri z Vagnerovej skupiny na výber: buď sa presunúť sa do Bieloruska, alebo podpísať kontrakt a stať sa príslušníkom regulárnej ruskej armády.

Súčasťou dohody bolo aj zrušenie trestného konania proti vagnerovcom.

Prigožin, bývalý spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina a bývalý trestanec, ktorého žoldnieri bojovali v najkrvavejších bitkách vojny na Ukrajine a mali veľké straty, predtým potvrdil, že po ukončení vzbury proti Kremľu pôjde do susedného Bieloruska. Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v utorok - medzičasom - potvrdil, že Prigožin už v Bielorusku je.

Agentúra Reuters uviedla, že Ukrajina si od chaosu spôsobeného v Rusku vagnerovcami sľubuje oslabenie ruskej obrany na Ukrajine v čase, keď ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzíve s cieľom získať späť svoje Ruskom okupované územie.

01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 16:50:39 - Feat.: - Title: Na Ukrajine od začiatku invázie zahynulo 150-tisíc ruských vojakov, uviedol francúzsky minister 03 - Modified: 2024-05-03 16:27:24 - Feat.: - Title: Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou 04 - Modified: 2024-05-03 15:44:57 - Feat.: - Title: Šojgu: Rusko tento rok dobylo 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny, prelamujeme ich opevnenia 05 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. máj 2024 05:27