StoryEditor

Doplňujúce voľby na miesto Johnsona v Snemovni sa budú konať 20. júla

16.06.2023, 06:49
Autor:
TASRTASR

Expremiér uviedol, že k takémuto kroku pristúpil po tom, ako dostal list o vyšetrovaní parlamentného výboru, ktorý preveroval, či poslancom neposkytol nepravdivé vyjadrenia o večierkoch vo vládnych budovách v čase platnosti pandemických obmedzení.

Doplňujúce voľby na miesto poslanca Dolnej snemovne britského parlamentu, ktoré sa uvoľnilo po odchode expremiéra Borisa Johnsona, sa budú konať 20. júla. Oznámili to vo štvrtok večer úrady v príslušnej londýnskej štvrti, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Konzervatívna strana informovala, že jej kandidátom na tento poslanecký post na predmestí Londýna je Steve Tuckwell.

Johnson v piatok 9. júna oznámil, že s okamžitou platnosťou odstupuje z funkcie poslanca Dolnej snemovne v súvislosti s vyšetrovaním aféry "Partygate", teda konania večierkov vo vládnych budovách v čase platnosti pandemických obmedzení.

image

Johnson úmyselne zavádzal poslancov o lockdownových večierkoch, rozhodli poslanci

Expremiér uviedol, že k takémuto kroku pristúpil po tom, ako dostal list o vyšetrovaní parlamentného výboru, ktorý preveroval, či poslancom neposkytol nepravdivé vyjadrenia o večierkoch vo vládnych budovách v čase platnosti pandemických obmedzení.

Predmetný výbor vo štvrtok zverejnil kompletnú správu zo svojho ročného vyšetrovania kauzy "Partygate". Uviedol v nej, že Johnson úmyselne zavádzal britských poslancov o lockdownových večierkoch vo vládnych budovách. Expremiér správu označil za "klamstvo".

"Doplňujúce voľby v parlamentnom volebnom obvode Uxbridge a South Ruislip sa uskutočnia vo štvrtok 20. júla 2023," uviedla rada v londýnskeho obvodu Hillingdon.

V rovnakom termíne sa budú konať aj doplňujúce voľby na miesto Johnsonovho blízkeho spojenca a kolegu z Konzervatívnej strany Nigela Adamsa, ktorý sa svojho poslaneckého mandátu taktiež vzdal, pričom tak spravil bezprostredne po Johnsonovom odchode zo Snemovne. Bol poslancom za volebný obvod Selby a Ainsty v grófstve North Yorkshire.

Svoj odchod zo Snemovne medzičasom avizovala aj ďalšia konzervatívna poslankyňa a spojenkyňa Johnsona, Nadine Dorriesová. Oficiálne tak však zatiaľ nespravila, takže nebol stanovený ani termín doplňujúcich volieb na jej miesto.

Aféra o lockdownových večierkoch známa ako Partygate prepukla po zisteniach, že v sídlach vládnych inštitúcií sa v rokoch 2020 a 2021 konali večierky v rozpore s prísnymi opatreniami proti šíreniu covidu. Polícia ich účastníkom udelila 126 pokút, z nich jednu expremiérovi.

Johnson doviedol Konzervatívnu stranu v roku 2019 k presvedčivému volebnému víťazstvu. Necelé tri roky na to ho pre množstvo škandálov vlastná strana prinútila opustiť premiérsky post.

01 - Modified: 2024-04-28 18:44:32 - Feat.: - Title: Írsko chce do Británie vracať migrantov, ktorí prichádzajú cez Severné Írsko 02 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 03 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 04 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 05 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 00:51