StoryEditor

Ruská duma schválila zákon o službe väzňov v armáde. Trestanci dostanú záruky

14.06.2023, 16:17
Autor:
ČTKČTK

Osoby odsúdené za sexuálne trestné činy, vlastizradu, terorizmus alebo extrémizmus nebudú môcť uzavrieť zmluvu s armádou.

Dolná komora ruského parlamentu prijala návrh zákona, ktorý umožní uzatvárať zmluvy s odsúdenými na službu v ruských ozbrojených silách. Doteraz boli ruskí odsúdení verbovaní do radov žoldnierov, ktorí sa spolu s pravidelnou ruskou armádou zúčastňujú na ruskej invázii na Ukrajinu. Návrh zákona obsahuje záruky pre väzňov týkajúce sa odpustenia zvyšku trestu. O prijatí návrhu Štátnou dumou dnes informovala tlačová agentúra TASS.

Podľa návrhu zákona môžu väzni, ktorí boli odsúdení za ľahké alebo stredne ťažké trestné činy, uzavrieť zmluvu s ruskými ozbrojenými silami počas obdobia mobilizácie. Zvyšok trestu sa má väzňom odpustiť v deň, keď sa im zmluva s armádou skončí alebo dostanú štátne vyznamenanie. Osoby odsúdené za sexuálne trestné činy, vlastizradu, terorizmus alebo extrémizmus nebudú môcť uzavrieť zmluvu s armádou.

Zákon musí ešte schváliť horná komora parlamentu a podpísať prezident Vladimir Putin, ale zvyčajne prejdú všetky návrhy schválené Dumou. Nábor väzňov pôvodne zabezpečovala priamo Wagnerova súkromná vojenská spoločnosť​, ale pred niekoľkými mesiacmi prevzalo zodpovednosť za nábor odsúdených do radov žoldnierov ruské ministerstvo obrany, tvrdia ľudskoprávni aktivisti.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. október 2024 06:31