StoryEditor

Uznávanie vzdelania ukrajinských sestier sa zjednodušuje, informuje rezort zdravotníctva

14.06.2023, 11:14
Autor:
TASRTASR

Rezort ozrejmil, že ukrajinské sestry s bakalárskym vzdelaním zašlú potrebné doklady na ministerstvo školstva, ktoré do dvoch mesiacov rozhodne o uložení skúšky spôsobilosti - odbornej praxe.

Podmienky na uznávanie vysokoškolského vzdelania ukrajinských sestier na Slovensku sa zjednodušujú. Zmeny podľa neho prinesú ich jednoduchšie zapojenie do zdravotníckeho systému na Slovensku a pomôžu tak zvýšiť počet sestier.

"Rozhodli sme sa prijať opatrenia, ktoré umožnia ukrajinským sestrám rýchlejšie a jednoduchšie dosiahnuť uznanie vzdelania a nastúpiť do ambulancií a nemocníc. Ukrajinské sestry sa tak v prípade záujmu môžu dostať rýchlejšie k pacientom, využiť svoje vzdelanie i skúsenosti a posilniť tak slovenské zdravotníctvo," uviedol minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Rezort ozrejmil, že ukrajinské sestry s bakalárskym vzdelaním zašlú potrebné doklady na ministerstvo školstva, ktoré do dvoch mesiacov rozhodne o uložení skúšky spôsobilosti - odbornej praxe.

Tá pozostáva len z praktickej časti a zabezpečí ju Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) v Bratislave.

"Žiadateľ absolvuje odbornú klinickú prax na rôznych oddeleniach v nemocniciach - novorodenecké, gynekologické, JIS, OIAM a iné. Následne SZU zašle protokol o absolvovaní skúšky spôsobilosti rezortu školstva a ten do mesiaca vydá rozhodnutie o uznaní dokladu o vzdelaní," vysvetlil.

Následne záujemcovia absolvujú na SZU doplňujúcu ústnu i písomnú skúšku v slovenskom jazyku. "Bude to možné aj bez absolvovania dočasnej odbornej stáže u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti," ozrejmil rezort.

Po zložení tejto skúšky požiadajú o uznanie odbornej kvalifikácie ministerstvo školstva, ktoré rozhodne do jedného mesiaca. "Následne môžu žiadatelia vykonávať povolanie sestry a dostanú aj možnosť pokračovať v magisterskom štúdiu v odbore ošetrovateľstvo," doplnilo ministerstvo.

01 - Modified: 2024-05-02 09:26:21 - Feat.: - Title: Štátne nemocnice dostanú na dofinancovanie desiatky miliónov eur, rozhodla vláda 02 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 03 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 04 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí 05 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 18:03