StoryEditor

Poslanec Smeru: Po zdevastovaní ekonomiky si podľa programového vyhlásenia budeme uťahovať opasky

14.06.2023, 10:05
Autor:
TASRTASR

Konsolidácia verejných financií je podľa Kamenického potrebná, ale musí byť postupná. Nebude ľahké skrotiť obrovský dlh, ktorý sa naakumuloval za predchádzajúcej vlády.

Programové vyhlásenie vlády premiéra Ľudovíta Ódora je správou o tom, že po zdevastovaní ekonomiky predchádzajúcou vládou si budeme na Slovensku uťahovať opasky a že sa v budúcnosti možno budú zvyšovať dane.

V úvode druhého rokovacieho dňa aktuálnej schôdze Národnej rady to vyhlásil poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Parlament v stredu pokračuje v rokovaní o návrhu PVV. Do rozpravy je písomne prihlásených ešte viacero poslancov, ďalší sa následne môžu prihlásiť ústne. O vládnom programe a dôvere vláde by mala Národná rada hlasovať hneď po jeho prerokovaní.

Konsolidácia verejných financií je podľa Kamenického potrebná, ale musí byť postupná. Nebude ľahké skrotiť obrovský dlh, ktorý sa naakumuloval za predchádzajúcej vlády.

"Myslím si, že toto bude najväčšia výzva budúcej vlády. Tá vláda musí vzniknúť z volieb, legitímne, musí získať mandát ľudí. Vláda, ktorá sedí za mojim chrbtom, takýto mandát nemá a nemá legitimitu," vyhlásil poslanec s tým, že strana Smer-SD určite nezahlasuje za jej programové vyhlásenie.

Kamenickému v dokumente chýbajú základné problémy, ktoré na Slovensku treba riešiť. "Sú tu jednovetové zmienky o tom, že treba riešiť zdražovanie, ale to je oveľa komplexnejší problém," upozornil. Kúpyschopnosť slovenského obyvateľstva podľa neho výrazne klesá, rovnako ako úspory a ľudia sa prepadávajú do chudoby.

Slovenská republika potrebuje pomôcť ľuďom so zdražovaním, s cenami energií či s vysokými úrokmi na hypotékach. Vláda odborníkov však o tom podľa Kamenického nič konkrétne nehovorí.

"Vláda hovorí, že poďme adresne pomáhať. Pýtam sa, čo to znamená, ak polovica alebo dve tretiny obyvateľstva má problém vyžiť? Komu chcete pomáhať?" spýtal sa poslanec.

01 - Modified: 2024-04-28 12:02:12 - Feat.: - Title: Prieskum: Parlamentné voľby by vyhral Smer, PS skončilo pred Hlasom 02 - Modified: 2024-04-26 21:18:26 - Feat.: - Title: Agentúra S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom 03 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 04 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 05 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. apríl 2024 14:40