StoryEditor

Sme rodine chýba v programovom vyhlásení konkrétna pomoc s infláciou, pri hlasovaní sa zdrží

13.06.2023, 17:10
Autor:
TASRTASR

V tomto a asi ani v budúcom roku nebude podľa bývalého ministra práce Milana Krajniaka väčšina slovenských domácností schopná znášať náklady, ktoré sú spojené s rastom cien energií.

Poslanci Sme rodina sa zdržia pri hlasovaní o programovom vyhlásení vlády premiéra Ľudovíta Ódora. Dôvodom je, že v návrhu predloženom do Národnej rady SR nevidia konkrétne opatrenia na pomoc ľuďom s vysokými cenami. V rámci rozpravy k návrhu to uviedol poslanec a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak.

image

Nie je tam čo podporiť, tvrdí Pčolinský o programovom vyhlásení. Sme Rodina sa pravdepodobne zdrží

Upozornil, že v rámci programového vyhlásenia vlády našiel len dve nie úplne konkrétne zmienky o inflácii. "Našiel som jedinú vec, ktorá sa týka pomoci domácnostiam s vysokými cenami energií, a to váš záväzok, že to vláda prehodnotí a chce inak prerozdeliť ťarchu vysokých cien energií medzi firmy, domácností a štát. A to je problém," zdôraznil bývalý minister práce.

V tomto a asi ani v budúcom roku nebude podľa neho väčšina slovenských domácností schopná znášať náklady, ktoré sú spojené s rastom cien energií. "Prehodnotenie znamená, že chcete túto pomoc skrátiť. Toto nie je pre nás prijateľná cesta, určite nie v tomto roku. Toto podporiť nemôžeme," vyhlásil Krajniak.

Na druhej strane, Sme rodina podľa neho nebude pristupovať k vláde podľa princípu čím horšie, tým lepšie. "Akýkoľvek vecný návrh, o ktorom budeme presvedčení, že môže pomôcť ľuďom podporíme a aj povieme prečo. Rovnako ak budeme niečo považovať za zlý návrh, tak to nepodporíme a vecne povieme prečo," priblížil. Dodal, že jednotliví ministri s poslaneckým klubom komunikujú.

image

Šéf Smeru skritizoval Programové vyhlásenie vlády. Strana pri hlasovaní vláde dôveru nevysloví

Ocenil, že ministerke práce sa podarilo presadiť do programu zámer podpory poskytovateľov sociálnych služieb mimoriadnym zvýšením finančného príspevku, či podporu úpravy dávky v hmotnej núdzi, životného bývania a príspevku na bývanie.

Ódor v reakcii upozornil, že vláda v tejto chvíli nevie povedať, ako vyzerá rozpočet na tento rok. Ešte na aktuálnej schôdzi NRSR môžu byť schválené opatrenia za 2,2 miliardy eur. "Preto nie je možné v tejto fáze povedať presne, akou sumou môžeme podporiť najzraniteľnejšie skupiny. Veľmi ťažko sa robí PVV s konkrétnymi parametrami, keď stojíte na vode a neviete, odkiaľ štartujete," dodal premiér.

01 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 02 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 03 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 04 - Modified: 2024-04-03 12:28:45 - Feat.: - Title: Kollárovo hnutie Sme rodina podporuje v druhom kole volieb Pellegriniho 05 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. apríl 2024 05:57