StoryEditor

Organizácie vyzvali poslancov, aby odmietli zákon o stavebnej reforme. Nekvalitné a zmätočné, odkazujú

13.06.2023, 13:28
Autor:
TASRTASR

Novela reflektuje na zmeny v procesoch územného konania a výstavby. Súčasťou integrovaného povoľovania stavieb bude aj konanie o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Dvadsať odborných organizácií vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby odmietli novelizáciu zákonov, ktoré negatívne menia povoľovacie procesy stavieb s dosahom na prírodu a práva ľudí. Zároveň žiadajú, aby sa vytvoril priestor na širokú odbornú diskusiu pre vytvorenie kvalitnej reformy, informuje Via Iuris. Environmentalisti sa v utorok zhromaždili pred parlamentom, aby upozornili na riziká novelizácie.

image

Pri stavebných novinkách dominuje Sme rodina. Parlament nerozladila ani kritika aktivistov

"V máji prezidentka vetovala časť reformy, jej veto sa však týka len zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a zákona o územnom plánovaní. My žiadame, aby parlament odmietol celý zákon, pretože vnímame veľké riziká aj v jeho iných častiach," uviedla právnička Via Iuris Ivana Figuli. Napríklad novela vodného zákona podľa nej zníži štandard ochrany slovenských vôd pri výstavbe.

Novelizácia zákonov súvisiacich so stavebnou legislatívou je podľa organizácií napísaná nekvalitne a zmätočne. "V dôsledku reformy bude oveľa náročnejšie riadne identifikovať a objektívne posúdiť dosah konkrétnej stavby na životné prostredie, pretože práva verejnosti a odborníkov zapájať sa do procesu EIA sú vo viacerých úrovniach potlačené," tvrdí Figuli.

Organizácie upozorňujú, že navrhované zmeny môžu mať za následok aj medzinárodné konania. Novely sú v rozpore so smernicami Európskej únie aj s Aarhuským dohovorom, ktoré sú pre Slovensko záväzné. Zrušenie variantného posudzovania môže tiež ohroziť čerpanie financií z Operačného programu Slovensko 2021 - 2027 pre projekty podliehajúce posudzovaniu vplyvov na životné prostredie.

image

Sme rodina presadzuje ďalšiu novinku pri stavbách, verejnosť by ostala za dverami

Národná rada v máji definitívne schválila novelizáciu viacerých zákonov v oblasti ochrany životného prostredia v súvislosti s reformou stavebnej legislatívy. Majú sa tak odstrániť prekážky fungovania novej stavebnej legislatívy. Novela reflektuje na zmeny v procesoch územného konania a výstavby. Súčasťou integrovaného povoľovania stavieb bude aj konanie o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vrátila novelizáciu zákonov do parlamentu na opätovné prerokovanie.

01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 03 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 04 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci 05 - Modified: 2024-04-25 08:35:17 - Feat.: - Title: Spôsobí, čo určite nechceme. Návrh novely zákona o ochrane prírody je podľa Hlinu mimoriadne nebezpečný
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 23:20