StoryEditor

Orbán opäť kritizoval návrh nových európskych migračných pravidiel. Nie je jediný s výhradami

12.06.2023, 21:02
Autor:
TASRTASR

Dohodu ako takú kritizovali aj Holandsko, Rakúsko a Taliansko, ktoré poukazujú na problematiku prijímacích centier a zrýchlených postupov na vonkajších hraniciach EÚ.

Prijatie povinnej kvóty migrantov je v rozpore s vôľou Maďarov, uviedol v pondelok na Facebooku maďarský premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán.

 "Dnes som informoval parlamentnú frakciu Fideszu o dôsledkoch rozhodnutia v Bruseli. Prijatie povinnej kvóty migrantov je v rozpore s rozhodnutím maďarského ľudu v referende," napísal Orbán po rokovaní parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz. Podľa neho nikto nemôže povedať za Maďarov, s kým majú žiť.

image

Poľský generál hovorí o vylúčení Maďarska z NATO: Dostali dostatok času, aby sa spamätali

Podobný status zverejnil Orbán aj minulý piatok, keď ostro kritizoval návrh nových pravidiel migrácie a azylovej politiky v EÚ. "Brusel zneužíva svoju moc. Chcú nasilu presídliť migrantov do Maďarska. To je neprijateľné! Násilím chcú z Maďarska urobiť prisťahovaleckú krajinu," tvrdil vtedy Orbán.

Dohoda ministrov vnútra členských krajín EÚ o zmene pravidiel v oblasti migrácie a azylovej politiky EÚ z minulého štvrtka znamená, že štáty môžu začať rokovania o týchto pravidlách s Európskym parlamentom. Niektoré politické frakcie v EP však dosiahnutú dohodu nepovažujú za dostatočnú a upozorňujú, že rokovania budú zrejme ťažké.

Dohodu ako takú kritizovali aj Holandsko, Rakúsko a Taliansko, ktoré poukazujú na problematiku prijímacích centier a zrýchlených postupov na vonkajších hraniciach EÚ. V takýchto centrách by sa mali  žiadatelia o azyl nachádzať dovtedy, kým sa nezistí, či majú šancu získať azyl v EÚ. V prípade negatívnej odpovede im bude vstup do Únie zamietnutý. Žiadosti o azyl by mali byť spracovávané do šiestich mesiacov.

Ministri rokovali aj o vytvorení povinného systému rozdeľovania dohodnutého počtu žiadateľov o azyl medzi členské štáty. Krajiny EÚ, ktoré nechcú alebo nedokážu prijať stanovené množstvo migrantov, by namiesto toho prispievali sumou 20.000 eur na osobu.

01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 04 - Modified: 2024-04-25 22:12:07 - Feat.: - Title: Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém 05 - Modified: 2024-04-24 12:30:58 - Feat.: - Title: V Maďarsku sprísnili homofóbny zákon. Provládne médiá kritizujú aj lego v dúhových farbách
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
27. apríl 2024 16:04