StoryEditor

Vláda: Zameria sa na modernizáciu zdravotníctva i jeho lepšie financovanie

12.06.2023, 12:57
Autor:
TASRTASR

V rámci strednodobých sa chce zamerať napríklad na personálnu stabilizáciu či efektívne financovanie sektora. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády, ktoré kabinet v pondelok schválil.

Moderné nemocnice, implementácia DRG systému či zefektívnenie ústavnej a ambulantnej zdravotnej starostlivosti sú krátkodobými prioritami vlády Ľudovíta Ódora.

V rámci strednodobých sa chce zamerať napríklad na personálnu stabilizáciu či efektívne financovanie sektora. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády, ktoré kabinet v pondelok schválil.

"Zrealizujeme procesy pre udržateľnosť kľúčových projektov financovaných z Plánu obnovy a odolnosti SR v zdravotníctve.

Zameriame sa najmä na reálne nastavenie projektov nemocníc a záchrannej zdravotnej služby. Najdôležitejším kritériom bude realizovateľnosť, a preto pripravíme alternatívne využívanie zdrojov, ak budú jednotlivé projekty vykazovať vysoké riziko nesplnenia hlavných míľnikov," deklarovala vláda.

Jej cieľom je tiež pokračovať v implementácii DRG systému. "Pripravíme DRG systém tak, aby od 1. januára 2024 zabezpečoval nielen výkaznícky, ale do určitej úrovne aj úhradový mechanizmus. Zámerom je, aby bol DRG systém od začiatku roka 2024 akcieschopný a zohľadňoval potreby ústavnej zdravotnej starostlivosti," ozrejmil kabinet.

V ambulantnom sektore chce nadviazať na reformu siete nemocníc, pripraviť chce aj nový katalóg výkonov či vyhlášku k personálnemu zabezpečeniu ambulantnej pohotovostnej služby.

PVV avizuje kvalitnejšiu dátovú podporu. Kabinet chce predstaviť širší zoznam opatrení, ktoré majú zlepšiť fungovanie Národného centra zdravotníckych informácií.

"Zrealizujeme zavedenie skríningu rakoviny pľúc cez zdokonalený eVýmenný lístok. Dlhodobý problém zdieľania informácií medzi zdravotníckymi pracovníkmi budeme parciálne riešiť sprístupnením zdravotnej dokumentácie pacienta pre lekárov na urgente, ako aj pre špecialistov," píše sa v materiáli. Informatickú bezpečnosť, ako aj kyberbezpečnosť chce vláda podporiť etablovaním pilotného bezpečnostného monitoringu nemocníc.

V rámci strednodobých priorít sa chce zamerať na efektívne financovanie zdravotníctva. "Pripravíme dokument sumarizujúci východiská a opatrenia, ktoré budú potrebné pre stabilizovanie príjmov a výdavkov verejného zdravotného poistenia a zefektívnenie ich vynakladania pre potreby zdravotného sektora," uviedol kabinet.

PVV má tiež ambíciu stabilizovať personálnu situáciu v sektore prostredníctvom inovácie a aktualizácie vzdelávania zdravotníckych pracovníkov. Vláda sa chce tiež viac zamerať na medzinárodnú spoluprácu v oblasti financií i vedy a výskumu.

01 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-01-24 13:34:23 - Feat.: - Title: Ódor povedie kandidátku PS do eurovolieb: Ťažko sa mi na to pozerá, agresívny hranatý valec ničí všetko​ 03 - Modified: 2024-01-15 13:21:18 - Feat.: - Title: Minimálna mzda ako 60 percent priemernej mzdy je záväzok v programovom vyhlásení vlády, reaguje Tomáš na INESS 04 - Modified: 2023-12-30 11:19:59 - Feat.: - Title: Využívanie geotermálnej energie v mestách znižuje cenu tepla, ukazuje analýza 05 - Modified: 2023-12-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Traja premiéri, neúspešné referendum a v závere roka tisícky protestujúcich. Aké udalosti hýbali rokom 2023?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
01. máj 2024 05:15