StoryEditor

Živnostenský zväz: Treba riešiť nedostatok absolventov vyučených v remeslách

09.06.2023, 15:52
Autor:
TASRTASR

Zväz chce zefektívniť financovanie stredných odborných škôl a finančne podporovať vznik nadpodnikových vzdelávacích centier, kde sa budú vzdelávať žiaci a dospelí pre nedostatkové remeselné profesie.

Slovenský živnostenský zväz (SŽZ) vníma ako vážny problém prehlbujúci sa nedostatok absolventov a pracovníkov vyučených v remeslách. Zväz preto predstavil návrhy na zlepšenie postavenia živnostníkov a malých a stredných podnikateľov (MSP) na Slovensku spolu s požiadavkou, aby aj živnostníci mali priame zastúpenie v tripartite. Vyhlásili to prezident SŽZ Stanislav Čižmárik a viceprezident SŽZ Ján Palenčár po diskusii so zástupcami politických strán na piatkovom sneme zväzu.

"Ako veľmi vážny problém vnímame neustále sa prehlbujúci nedostatok absolventov a pracovníkov vyučených v remeslách. O príčinách tohto trendu budeme koncom júna diskutovať na stretnutí s riaditeľmi stavebných stredných odborných škôl. Nadväzne na toto stretnutie pripravujeme deklaráciu s návrhmi opatrení na zlepšenie stavu výučby v odbornom školstve," vyhlásil Čižmárik. Zväz chce zefektívniť financovanie stredných odborných škôl a finančne podporovať vznik nadpodnikových vzdelávacích centier, kde sa budú vzdelávať žiaci a dospelí pre nedostatkové remeselné profesie.

"Podnikatelia vytvárajú reálne ekonomické hodnoty, dávajú prácu iným, prispievajú na rozvoj kultúry a športu, sú pilierom inovácií a výskumu. Majú preto plné právo tiež očakávať od vlády viac. Viac podporných nástrojov pre malé podniky, viac investícií do odborného školstva, ktoré pripravuje budúcich pracovníkov a podnikateľov, a tiež viac záujmu o ich regionálne aktivity a problémy," uviedol Čižmárik v súvislosti s tým, že SŽZ je pripravený aj v ďalšom volebnom období zastupovať záujmy živnostníkov a MSP na národnej či európskej úrovni.

Sme veľmi radi, že so zástupcami politických strán sme sa zhodli tak v potrebe podpory MSP a živnostníkov, ako aj v potrebe zvýšenia limitu pre platcovstvo DPH zo súčasných 50-tisíc na zhruba 80-tisíc eur. Rovnako sme sa zhodli aj na potrebe zmeny vzdelávacieho systému tak, aby reagoval na potreby trhu práce, čo v súčasnosti vidíme ako veľký problém," uviedol Palenčár. Dodal, že vláda by mala riešiť problémy živnostníkov a MSP rovnako ako problémy veľkých spoločností, a preto je potrebné, aby aj živnostníci mali priame zastúpenie v tripartite.

Po skončení panelovej diskusie sa konalo zasadnutie Snemu SŽZ, na ktorom delegáti schválili správu o hospodárení a výročnú závierku za rok 2022, ako aj hlavné zámery na rok 2023.

01 - Modified: 2024-05-09 12:33:44 - Feat.: - Title: Raši pošle školám desiatky miliónov eur. Tri kraje čaká extrapomoc, stačiť to však nemusí 02 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny letných táborov pre deti narastajú. Drucker vidí riešenie, na ťahu sú školy a samosprávy 03 - Modified: 2024-05-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Je pre Slovensko stagnácia osudová? 04 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Drucker avizuje sériu zmien: seniorom dá druhú šancu, študentkám školné. Odzvoní aj chátrajúcim internátom? 05 - Modified: 2024-04-28 18:14:43 - Feat.: - Title: Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra získala z fondov Únie za dva roky viac než desať miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 15:08